IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската инфлация през март се върна към целта на Фед за 2%

С това инфлацията надхвърля средната стойност на прогнозите на представители на Фед от срещата им през март

22:20 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската инфлация за месец март на годишна база достигна до целта на Федералния резерв за 2% за първи път от повече от година – сигнал за засилване на инфлационния натиск в САЩ, който би могъл да окуражи Фед за продължаване на повишението на лихвените проценти тази година, съобщава вестник Wall Street Journal.

С това инфлацията надхвърля средната стойност на прогнозите на представители на Фед от срещата им през март, които очакваха тя да е 1,9% до края на годината. В същото време основната инфлация е на стойността, прогнозирана от Фед – също 1,9%.

Инфлацията беше относително слаба през по-голяма част от 2017 г. - загадка за повечето икономисти, които очакваха ниската безработица да се отрази на ръста в заплатите и цените. 

„Инфлацията продължава да се движи под целта от 2%, но очакваме тя да се придвижи нагоре през идните месеци“, заяви председателят на Фед Джером Пауъл в реч в началото на месеца, когато заяви, че очаква „12-мсечната разлика да се придвижи драстично нагоре през тази пролет, след като по-слабите данни през миналата пролет вече са извън изчисленията“ за годината.

Следващата среща на Федералния резерв е тази седмица.

По-рано днес бяха публикувани данните за потребителските разходи в САЩ, които отново отбелязаха ръст през март на фона на продължаващо увеличение на доходите в страната.

Разходите за лично потребление са отбелязали сезонно коригиран ръст от 0,4% през март в сравнение с февруари, посочиха от американското министерство на търговията. Данните съвпадат с прогнозите на икономисти, обобщени от вестника.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още