IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската бизнес активност удари през август 18-месечен връх

Увеличаването на общия производствен ръст през август се дължи на по-силно клиентско търсене, поясняват от IHS Markit

19:12 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	<header><em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></header></p>
<p>
	&nbsp;</p>

 

Снимка: Bloomberg L.P.

 

Бизнес активността в САЩ продължава да се подобрява през август, увеличавайки се с най-бърз темп от началото на годината и достигайки най-високо ниво от началото на 2019 година, тъй като компаниите в промишления и в сектора на услугите отчетоха възобновяване на новите поръчки, въпреки че броят на новите случаи на заразени с Covid-19 продължават да бъдат много в цялата страна, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец, цитирани от Bloomberg. 

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се повиши през август до 54,7 пункта от 50,3 пункта през юли, достигайки най-високо ниво от февруари 2019 година.

Промишленият PMI индекс се повиши до 53,6 пункта от 50,9 пункта месец по-рано, отчитайки най-високо ниво от януари 2019 г., докато индексът, измерващ бизнес активността в сферата на услугите скочи до най-високо ниво от март миналата година от 54,8 пункта, след като месец по-рано беше на ниво от 50,0 пункта.

Силен ръст бележат новите поръчки както в промишлеността (скок на съответния индекс до 54,3 от 51,3 пункта), така и в сферата на услугите (повишение до 54,0 от 49,4 пункта).

Силно повишаване на PMI индексите над важното ниво от 50,0 пункта е ясен сигнал за растеж на частния икономически сектор, като този подем е факт, след като през второто тримесечие БВП на САЩ отбеляза рекорден спад с над 32% на годишна база в резултат на въведените по това време строги противоепидемични мерки и ограничения, които накараха редица бизнеси да затворят врати, а хората да си останат по домовете.

"Увеличаването на общия производствен ръст през август се дължи на по-силно клиентско търсене“, посочва анализаторът на IHS Markit Шаян Джоунс. "Общият нов бизнес нараства за пръв път от февруари при това със солидни темпове. Промишлените компании регистрират по-голямо увеличение на притока на нови поръчки, отколкото през юли, докато доставчиците на услуги сигнализираха за ново увеличение на продажбите”.

Рязкото подобряване на PMI проучването е факт въпреки продължаващото нарастване на коронавирусните инфекции в САЩ, като някои местни власти в тежко засегнатите от Covid-19 региони на американския Юг и Запад това лято бяха принудени или да затворят отново част от бизнеса, или да преустановят неговото рестартиране. Към 20 август в САЩ са регистрирани повече от 5,5 милиона случая на коронавирус, откакто започна пандемията, според данни на Ройтерс, в сравнение с около 4,6 милиона в края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още