IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците се сблъскват с най-лошите условия за покупки от десетилетия насам

Разпространението на коронавируса помрачи настроенията сред потребителите и накара икономистите да понижат прогнозите си за растеж за третото тримесечие

19:00 | 17.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските настроения сред американците леко се повишават в началото на септември, но остават близо до най-ниското си ниво от близо десетилетие, докато условията за покупка на битови дълготрайни стоки се влошават най-много от 1980 г. поради високите цени, съобщава Bloomberg.

Индексът на Мичиганския университет за потребителските настроения се покачва до 71 пункта от предходните 70,3 пункта. Нивото е по-ниско в сравнение с очакваните 72 пункта от анкетирани от Bloomberg икономисти.

Условията за закупуване на битови дълготрайни стоки, жилища и моторни превозни средства спадат до най-ниските си нива от десетилетия. В доклада се посочва, че пониженията се дължат на притеснения относно високите цени. Потребителите очакват инфлацията да се ускори до 4,7% през следващата година, което би представлявало най-високото ниво от 2008 г.

сащ сащ

Разпространението на делта варианта на коронавируса помрачи настроенията сред потребителите и накара икономистите да понижат прогнозите си за растеж за третото тримесечие, тъй като икономическата активност се забавя. Притесненията за нарастващите цени също доведоха до влошаване на доверието през последните месеци.

Университетският показател за текущите условия се понижава до 77,1 пункта, най-ниското ниво от април 2020 г., от отчетените през август 78,5 пункта.

Индексът на потребителските очаквания нараства до 67,1 пункта от 65,1 пункта.

Въпреки че респондентите са малко по-оптимистични в началото на месеца относно краткосрочните перспективи за икономиката и техните доходи, настроенията са по-мрачни спрямо предходните няколко месеца.

Според доклада дългосрочните перспективи на потребителите за икономиката спадат до най-ниското ниво от десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още