IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността във френския сектор на услугите се забави през май

Инфлационният натиск засенчи положителния ефект от премахването на антиепидемичните мерки в страната

13:38 | 03.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Темпът на растеж на активността във френския сектор на услугите се е забавил през май спрямо април, когато положителното въздействие на премахването на ограничителните мерки заради Covid-19 е било засенчено от инфлационния натиск, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за сектора на услугите във Франция е намалял от 58,9 пункта през април до 58,3 пункта през май. Предварително обявените данни бяха за резултат от 58,4 пункта.

Общият PMI индекс на IHS Markit, включващ данните за секторите на производството и на услугите, също е  намалял до 57 пункта, докато през април той се е равнявал на 57,6 пункта. Първоначално обявеният резултат бе за ниво от 57,1 пункта.

Високата инфлация продължава да натежава на икономиките по света, в т.ч. на Франция. През петия месец инфлацията в страната изненада с ръста си. Тогава потребителските цени записаха месечно увеличение от 0,7%, докато на годишна основа повишението е било в размер на 5,8%. За сравнение - през април показателят се увеличи с 5,4% на годишна база. Така инфлацията се е ускорила до най-високото си равнище, откакто Франция започна да използва методологията на Европейския съюз (ЕС) за изчисляване на ценовите промени в началото на 90-те години.

Данните, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че френската икономика неочаквано се е свила през първото тримесечие на фона на устойчиво високото инфлационно равнище, достигнало 5,8% през май.

"Посоката за френската икономика изглежда силно зависи от случващото се в сектора на услугите, като се има предвид силният насрещен вятър, на който са подложени производителите на стоки. В краткосрочен план индикаторите предполагат, че икономическият растеж вероятно ще продължи", каза старши анализаторът Джо Хайес в S&P Global Market Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още