IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ запази лихвите без промяна, но се готви за увеличение през май

Централните банкери предупредиха за опасностите от развиващия се протекционизъм

14:34 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) реши днес да остави основния си лихвен процент без промяна, подготвяйки условията за следващо увеличение през май, съобщава Bloomberg.

Комисията по парична политика е гласувала със 7 гласа „за“ срещу 2 „против“ за запазването на лихвения процент на ниво от 0,5%. Всички 62 икономисти в проучване на Bloomberg очакваха политиката да остане без промяна. Като цяло обаче анализаторите очакват повишаване на лихвите през май, а протоколът от срещата не сигнализира обратното.

Централните банкери Иън МакКафърти и Майкъл Сондърс са искали увеличение на лихвите сега, твърдейки, че застоят в икономиката на страната е приключил и ръстът на заплащането се ускорява.

„Запазва се най-добрата колективна оценка на Комисията, че предвид перспективите за излишно търсене през прогнозирания период би било подходящо продължаващо затягане на паричната политика през прогнозирания период“, се казва в протокола от срещата през март. „Всички членове са съгласни, че бъдещите повишения на основния лихвен процент вероятно ще бъдат направени постепенно и в ограничена степен“.

Британските данни от тази седмица показаха, че темпът на инфлация се е забавил до 2,7% през февруари, след като влиянието от поевтиняването на паунда след вота за Brexit е отслабнало. Остават обаче сигнали, че се засилва ценовият растеж, генериран на местно ниво. Заплащането расте, което предполага, че потребителските разходи може да се увеличат.

АЦБ повтори, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз има най-значително влияние върху перспективите. Икономиката се развива в съответствие с последните прогнози, публикувани през февруари, допълва тя.

Тези прогнози показват, че ще се появи излишно търсене до 2020 г. и макар че инфлацията ще се забави, тя няма да се доближи до целта от 2% през следващите три години. АЦБ ще актуализира прогнозите си през май.

Растежът през първото тримесечие вероятно е бил близък до нивото от последните три месеца на миналата година – 0,4%, макар че тежките снегове може да са забавили разширяването до 0,3%, заяви АЦБ.

Банката предупреди, че засилването на протекционизма може да има „значителен отрицателен ефект“ върху глобалния растеж и ще наложи възходящ натиск върху инфлацията. Плановете на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита предизвика опасения за глобална търговска война.

Решението на АЦБ бе взето ден, след като Федералният резерв в САЩ повиши лихвените си проценти за пръв път за тази година под управлението на новия председател Джером Пауъл. Европейската централна банка пък обсъжда дали да сложи край на програмата за количествено облекчаване тази година и да започне да повишава лихвите през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още