IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ прогнозира стагнация и сериозна загуба на работни места във Великобритания

Скокът при безработицата може да достигне 5,5%, предупреждава регулаторът

20:45 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Две години на икономическа стагнация и почти 600 000 загубени работни места са цената за укротяване на инфлацията във Великобритания, сочат оценки на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Bloomberg.

Позовавайки се на пазарните предположения, че лихвените проценти ще се покачат до 2,5% до средата на следващата година, централната банка прогнозира, че икономиката ще се свие през 2023 г., след което ще стагнира през 2024 г. Това, според АЦБ, може да накара безработицата да скочи до 5,5% от 3,8% в момента.

Прогнозите, публикувани в четвъртък, заедно с решението за повишаване на лихвите до 1%, най-високото ниво от 2009 г. насам, бяха най-мрачните в сравнение с всяка друга централна банка на развита икономика.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли се опитва да ограничи инфлацията, която се очаква да достигне 40-годишен връх от 10,2% през октомври, докато потребителите страдат от втория най-голям спад в стандарта на живот поне от 1964 г. насам.

АЦБ АЦБ

Комбинираните шокове от нисък растеж и ускоряваща се инфлация предизвикаха сравнения със 70-те години на миналия век и затрудниха допълнително предприемането на извънредни и ефективни действия. За да се справят с инфлацията, служителите на АЦБ трябва да потискат и без това бавния растеж.

Повишаването на лихвите в съответствие с пазарните очаквания ще коства работни места и продукция, предупреждава централната банка. Инвестициите в жилища също се очаква да намаляват за две поредни години.

При сценария на АЦБ, при който лихвите останат на текущото ниво от 1%, загубените работни места ще бъдат с 440 000 по-малко, а икономическият растеж ще се увеличи до почти 1% както през 2023 г., така и през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още