IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави лихвите без промяна заради нарастващия риск от Brexit без сделка

Английската централна банка игнорира заявеното по-рано от нея намерение за вдигане на лихвите с цел обуздаване на инфлацията

15:26 | 20.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка заяви, че рискът за излизане от Европейския съюз без споразумение е нараснал, оставяйки без промяна основните лихвени проценти.

Ръководството на банката очаквано гласува единодушно с 9 на 0 да запази водещата лихва на ниво от 0,75%.

Централната банка също така понижи прогнозата си за икономиката на страната до нулев растеж през второто тримесечие от предходната прогноза за 0,2% ръст, съобщава tradingeconomics.com.

Макар ръководството, начело с гуверньора Марк Карни, все още да изтъква необходимостта от увеличаване на лихвените проценти през идните години, то също така признава, че инвеститорите имат различно виждане от това на банката за „систематичен“ Brexit, съобщава Bloomberg.

Това отне от цената на паунда, като също така намали очакванията за бъдещо увеличаване на лихвите, става ясно от протокола от заседанието на Комисията за парична политика.

След новината за решението на централните банкери паундът изтри част от по-ранните си ръстове, достигайки цена от 1,26808 долара за паунд.

Миналия месец АЦБ сигнализира, че ще са необходими още увеличения на ставките в рамките на следващите няколко години, за да може инфлацията да се запази под контрол. Оттогава обаче инвеститорите все повече се насочват в противоположна посока, показвайки по-голяма вероятност за намаляване на лихвите, а не за увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още