IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави без промяна основния си лихвен процент

Представителите на комитета по паричната политика са изправени пред дилема кога точно да повишат водещата лихва

16:27 | 21.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) остави без промяна основните си лихви в контекста на разнопосочните сигнали от икономиката на страната и несигурността, свързана с Brexit, предоха Асошиейтед прес и БТА.

Членовете на комитета по паричната политика гласуваха 6 на 3 за оставане на лихвата на равнище 0,5 процента, а не със 7 срещу 2 гласа, тъй като към представителите на банката Йън Маккафърти и Майкъл Сондърс се присъедини и главният икономист на АЦБ Андрю Халдейн в настояването за повишаване на лихвената ставка до 0,75%. Тримата членове на Комитета за парична политика на АЦБ подкрепиха тезата си с факта, че има риск за по-силно от прогнозите увеличаване на заплатите и респективно на инфлацията в страната. Икономистите вече са обърнали поглед към августовското заседание на комитата, когато ще бъде публикувана следващата тримесечна прогноза, 

Представителите на комитета са изправени пред дилема за това кога точно да повишат водещата лихва. Растежът на заплатите спря, но инфлацията остава над целевите 2 процента на равнище 2,4 на сто.

Главният икономически съветник в EY Item Club Хауард Арчър каза, че е ситуацията е много неопределена по въпроса дали АЦБ ще повиши лихвите си през август или септември.

Комитетът по  паричната  политика съобщи, че очаква британската икономика да нарасне с 0,4% през второто тримесечие, запазвайки прогнозите си от заседанието през май. През първото тримесечие британската икономика нарасна само с 0,1%, но банката повтори, че според нея това е „временно и инерцията ще се възстанови през второто тримесечие“.

„Редица индикатори за разходите на домакинствата и доверието на потребителите постигнаха силен ръст спрямо вероятно временната слабост през първото тримесечие, свързана отчасти с неблагоприятния климат. Ръстът на заетостта остана солиден“, съобщи банката.

„Въпреки че промишленото производство отбеляза спад през април и той беше придружен от спад в износа на стоки, допитванията за бизнес активността са стабилни и като цяло прогнозират ръст през второто тримесечие в съответствие с очакванията на комитета от май“, казва се още в съобщението.

Членовете на комитета отложиха повишаването на лихвите през май след по-слабите от очакванията данни за икономиката. Банката съобщи също, че очаква британската икономика да постигне ръст от 1,4% през 2018 г., като понижи предишната си прогноза от 1,8%.

Британският паунд потъна до седеммесечно дъно преди заседанието до 1,3125 долара. Решението на АЦБ идва на фона на продължаваща несигурност в каква посока ще поеме икономиката преди напускането на ЕС от Великобритания през март 2019 г.

По отношение на програмата си за количествени облекчения банката съобщи, че не възнамерява да намали запасите си от закупени активи, докато основният й лихвен процент не достигне около 1,5% спрямо обявените преди това около 2%.
По-късно днес британският финансов министър Филип Хамънд ще очертае плановете как ще се гарантира развитието на финансовия сектор след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още