IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ очаква несигурността около Brexit да отслаби инфлацията

Английската централна банка очаквано остави без промяна основната лихва

15:10 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията във Великобритания може да се окаже по-слаба от очакваното, ако несигурността около излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) се задържи. На това мнение е Английската централна банка, която днес проведе среща на ръководството си за паричната политика, в рамките на която бе запазено нивото на водещата лихва.

„Политическите събития могат да доведат до допълнителен период на установена несигурност“, се казва в протокола от днешното заседание. Според банкерите колкото по-дълго се задържи несигурността, толкова по-вероятно е търсенето да е под потенциала си и инфлационният натиск на местно ниво да бъде намален, съобщава Bloomberg.

Протоколът е най-ясният сигнал до момента за това до каква степен ръководството на банката се подготвя за удължаване на крайния срок на Brexit. В него отново се посочва, че отговорът на евентуално излизане от ЕС без споразумение ще бъде автоматичен, като при систематичен Brexit ще е необходима серия от постепенни увеличения на основната лихва в рамките на следващите няколко години.

„Нарастващата несигурност относно естеството на излизането от ЕС означава, че икономиката може да тръгне по пътища в широк диапазон през идните години“, се посочва в протокола. Според документа отговорът на АЦБ на който и да е било от вариантите за осъществяване на Brexit ще зависи от ефектите, оказани върху търсенето, доставките и курса на британската лира.

Очаквано паричната комисия на банката начело с гуверньора Марк Карни запази единодушно основната лихва непроменена на ниво от 0,75%.

От АЦБ посочват, че очакват растежът на икономиката през третото тримесечие да е 0,2% - спад спрямо прогнозите от август за 0,3%. Обявените наскоро ангажименти на правителството за допълнителни държавни разходи ще прибавят към брутния вътрешен продукт 0,4% в рамките на следващите няколко години. Очакванията са, макар ръстът да остава сподавен, той все пак да е налице.

Решението на АЦБ да запази без промяна лихвите бе направено на фона смекчаването на паричната политика на други водещи световни централни банки. В сряда Федералният резерв на САЩ намали основната си лихва за втори път тази година, а по-рано миналата седмица Европейската централна банка представи нов пакет от стимули в опит да съживи икономиката на блока.

Инвеститорите очакват следващият ход на АЦБ да бъде по-скоро намаляване на лихвените проценти, отколкото увеличение. Според трейдърите първото понижение с четвърт пункт предстои през февруари 2021 г. спрямо прогнозите от август за януари 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още