IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ няма да увеличава лихвите на фона на новия хаос около Brexit

Икономисти, допитани от Bloomberg, прогнозират основната лихва да остане на ниво от 0,75%

13:58 | 15.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) се очаква да остави лихвените си проценти без промяна следващата седмица, след като правителството трябваше да се изправи пред нови предизвикателства около процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Такива са прогнозите на икономисти, допитани от Bloomberg. Всички 60 от тях, с изключение на един, прогнозират Комисията по парична политика да запази основната лихва на ниво от 0,75%, като очакванията са за единодушен вот. Официалното решение ще бъде обявено в четвъртък.

Последните данни за икономиката на страната изпращат смесени сигнали. От една страна се наблюдават признаци за по-слаба икономическа инерция, но от друга – високите заплати говорят за инфлационен натиск на пазара на труд, лишен от свободен капацитет.

Но върху всичко това сянка хвърля въпросът за Brexit и трудностите на премиера Тереза Мей да предотврати излизането на Великобритания от блока без сделка след март 2019 г., което по всяка вероятност ще бъде и сред основните доводи на АЦБ.

„Политическият фон се влоши от срещата през ноември – най-вече по отношение на данните за активността и политическата несигурност. Тъй че Комисията по парична политика може да възприеме малко по-предпазлив тон“, посочва икономистът на TD Securities Джеймс Роситър.

Инвеститорите намалиха предположенията си за очаквано увеличение на лихвените проценти през следващата година заради подновения политически хаос около Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още