IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ готви още стимули, докато Великобритания се изправя пред тройна опасност

Междувременно икономистите предупреждават, че приключването на правителствената подкрепа за работните места през ноември може да остави милиони без работа

11:23 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) потвърди, че разполага с достатъчно огневата мощ, която може да използва, за да достави повече стимули, докато Великобритания навлиза в последните хаотични месеци на 2020 г.

В изслушване пред депутатите в сряда, заместник-управителят Дейв Рамсдън заяви, че АЦБ има капацитета да увеличи темпа и размера на своята програма за изкупуване на облигации, ако е необходимо. Гуверньорът Андрю Бейли също през миналата седмица заяви, че централната банка има достатъчно място да добави парични стимули, дори включително отрицателни лихвени проценти, припомня Bloomberg.

Така централните банкери се подготвят за тройна опасност на хоризонта, състояща се от възраждането на коронавируса, скока в безработицата и хаотичния Brexit.

Бейли подчерта тази гледна точка в сряда, като заяви пред законодателите, че несигурността в прогнозата на АЦБ вече е най-голямата досега и че служителите ще се съсредоточат и върху перспективите за търговията, когато съставят новата си прогноза през ноември.

Великобритания вече претърпя най-силното свиване сред големите икономики през второто тримесечие. Сега има опасения, че нови блокади или неуспехът да се постигне споразумение с Европейския съюз до края на тази година може да прекъсне зараждащото се възстановяване.

Междувременно икономистите предупреждават, че приключването на правителствената подкрепа за работните места през следващия месец може да остави милиони без работа.

„Имаме свобода да направим значително по-големи количествени улеснения, ако имаме нужда“, каза Рамсдън и добави: „Можем да го направим бързо, ако пазарната дисфункция изисква това“.

Икономистите и инвеститорите до голяма степен очакват повече парична подкрепа през тази година.

АЦБ вече въведе редица стимулиращи мерки вследствие на пандемията, включително намаляване на референтния лихвен процент до рекордно ниските 0,1% и повишаване на целта си за закупуване на активи с 300 милиарда лири (400 милиарда долара) до 745 милиарда лири.

Бейли и неговите колеги нарисуваха мрачна картина на перспективата, предупреждавайки, че страната е изправена пред дълъг път за възстановяване. Управителят заяви, че рисковете за растежа остават в посока надолу. в в

„Може да отнеме няколко години, докато икономиката се върне към пълния си капацитет, а инфлацията се ускори устойчиво към целта ни“, каза друг централен банкер Гертян Влиеге. „Колкото по-дълго вирусът влияе на моделите на потребление, инвестиции и заетостта, толкова по-голяма е вероятността някои сектори да не могат да се върнат на предишното си ниво“, добави той.

През миналия месец централните банкери представиха не толкова песимистична оценка, като заявиха, че ударът от пандемията е по-малък, отколкото се смяташе първоначално, а отскокът в потребителските настроения е по-силен от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още