IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%

Банковата система в момента е много по-устойчива, смята ръководителят на регулатора

19:22 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Домакинствата във Великобритания с жилищен кредит може да избегнат дълговите затруднения, освен ако лихвите не достигнат 5% или повече. Такова мнение изрази заместник-управителят на Английската централна банка (АЦБ) Джон Кънклиф, цитиран от Bloomberg.

В свое изказване пред медии той коментира, че лихвите трябва да се увеличат с между 2 и 5 процентни пункта, за да достигнат разходите за заеми до нивата, последно отчитани през финансовата криза.

Към момента пазарите са в очакване лихвите в Обединеното кралство да достигнат връх от около 3%.

"Световните финансови условия се затегнаха значително, но британската банкова система продължава да е силна. Има повече устойчивост в системата", каза във вторник ръководителят на АЦБ Андрю Бейли.

Коментарът предполага, че опасенията от натиск върху имотния пазар или непокриване на дълговете няма да ограничат банката при затягането на паричната политика, докато тя се опитва озапти инфлацията, която в момента е почти пет пъти над целевото равнище от 2%.

Пазарът на ипотеки в страната се промени значително от финансовата криза през 2008 г., когато цената на имотите се срина с почти 20%, а потребителите не можеха да изплатят заемите си, преди банката да понижи лихвите до почти нулево равнище.

Четири от пет заемополучатели в момента са с фиксирани лихви по кредитите си спрямо дял от 55% преди пет години, като половината от всички жилищни заеми са с фиксирана цена за две до пет години, посочват от АЦБ.

"Очакваме (затрудненията) да нараснат следващата година, но не и да се върнат на нивата преди финансовата криза", каза Кънклиф.

На въпрос какво равнище може да създаде неприятности за домакинствата и затруднения при изплащането на дълга, Кънклиф направи препратка към корпоративния сектор.

"Откъм корпоративната страна, ще гледаме лихви от 5% до 7% или 8%. Картината не е толкова различна от страна на пазара на ипотеки", каза още централният банкер.

По време на пресконференция във вторник стана ясно още, че централна банка е отворена за идеята ипотеките да са с продължителност 40 или 50 години - инициатива, която според британското правителство може да спомогне на младежите в страната да се включат в този пазар.

Бейли посочи, че банката би "подкрепила и участвала във всеки процес, който предвижда иновации на паара".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още