IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка държи на хлабавата си политика

Банката потвърди обещанието си да запази доходността по десетгодишните държавни облигации на около нула процента

09:46 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка се придържа към своята ултрахлабава парична политика.

Както се очакваше, в четвъртък японската централна банка (ЯЦБ) остави краткосрочната си лихвена ставка на минус 0,1 процента. Всички 45 икономиста, анкетирани от Bloomberg, очакваха точно такова решение.

В същото време банката потвърди обещанието си да запази доходността по десетгодишните държавни облигации на около нула процента. Като цяло централната банка все още е оптимист по отношение на икономиката. Очакванията ѝ за индустриалното производство обаче са по-приглушени.

ЯЦБ достигна края на една несигурна година, без да се налага да бърка по-дълбоко в изчерпаната си торба с боеприпаси въпреки вълната на хлабава политика от страна на централните банки в момент, в който изглеждаше, че глобалното забавяне значително се задълбочи.

Тази вълна до голяма степен приключи, когато Федералният резерв прекрати тенденцията за намаляването на лихвите, а новият ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард сигнализира, че най-лошото за икономиката на еврозоната е отминало.

Първата фаза на търговско споразумение между САЩ и Китай, стабилизирането на глобалните показания за производството и по-силен мандат за Борис Джонсън дадоха на гуверньора Харухико Курода допълнително пространство за маневриране. Банката вече може спокойно да прецени как фискалният пакет на премиера Шинцо Абе за 120 млрд. долара ще подпомогне растежа в икономиката, компенсирайки увеличение на данъците върху продажбите, спада на износа и разрушенията, причинени от супер тайфун.

Последните тенденции намериха отражение и в изявлението. ЯЦБ вече не описва рисковете в чужбина като увеличаващи се, но казва, че те остават значителни, сигнализирайки, че бордът на директорите остава нащрек. Централната банка пояснява също, че вътрешното търсене ще бъде подкрепено от „активни правителствени разходи“.

Централните банкери на ЯЦБ виждат значително влияние от фискалните разходи на Абе, за които се очаква да насърчат икономиката с 0,35 процентни пункта. В сряда правителството оцени растежа на Япония за 1,4% през годината, започваща през април, увеличавайки вероятността BOJ да повиши прогнозата си от 0,7% в тримесечен доклад през следващия месец.

Правителството представи преди дни своя икономически пакет за 26 трлн. йени (240 млрд. долара), включващ фискални разходи в размер на 13,2 трлн. йени, насочени към ускоряване на растежа в третата по големина икономика в света на фона на негативния глобален натиск.

„ЯЦБ индикира зараждащ се оптимизъм за перспективите на икономиката. Това изявление добавя още един щрих към причините да не очакваме по-нататъшно облекчаване“, казва Тецуфуми Ямакава, ръководител на научните изследвания за Япония в Barclays PLC, цитиран от Bloomberg. По думите му е твърде рано да бъдем по-малко песимистични на фона на продължаващите несигурности, които остават за търговията, Brexit и икономиката на Япония.

„Интересно е да видим колко драматично ЯЦБ промени своя тон за икономиката през последните няколко месеца. Една от най-големите причини е, разбира се, обезценяването на йената и увеличаването на цените на акциите“, каза Ямакава.

Като поредно напомняне за нарастващите странични ефекти на мащабната облекчаваща програма на ЯЦБ, банката публикува подробности за програмата за кредитиране на листнатите на борсите фонодве. Като част от програмата си за мащабното изкупуване на активи централната банка се превърна в най-големия собственик на ETF-и в Япония. Програмата за отпускане на заеми следва да спомогне за подобряване на ликвидността на този пазар.

„Що се отнася до ETF кредитирането, това изобщо не е промяна на играта. Мисля, че ЯЦБ трябва да обясни по-фундаментални въпроси, като например защо продължава да купува акции, когато цените им са високи и как в крайна сметка ще се справят с всички акции“, казва още Ямакава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още