IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Треска за ресторанти на пазара на имоти в САЩ

Апетитът на фондове активисти към парцели и сгради на ресторанти в САЩ се засили, след като стойностите на бизнес имотите в страната отбелязаха повишение втори пореден месец

15:42 | 12.09.11 г.
Треска за ресторанти на пазара на имоти в САЩ

Най-евтините ресторанти в Америка привличат инвеститори активисти (специализирани инвеститори, които купуват дялове в подценени компании с цел да реорганизират управлението им – бел. ред.), пише Bloomberg.

След като цените на акциите в ресторантьорския сектор се сринаха два пъти по-силно от индекса Standard & Poor's 500 тази година, фирми като Biglari Holdings Inc. и Carlson Capital LP търсят начин да влязат в управата на заведения за хранене с дълготрайни материални активи, чиято стойност е средно с 53% по-висока от тази на самите компании.

Апетитът на фондовете активисти към парцели и сгради, собственост на ресторанти в САЩ, се засили, след като стойностите на бизнес имотите в САЩ отбелязаха повишение втори пореден месец. Докато печалбите на заведенията намаляват заради по-високите цени на храните и икономическата криза, инвеститорите все още разчитат да спечелят, като принудят мениджърите да продават имоти на фона на засиленото търсене на ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти (CMBS), твърдят от Stifel Nicolaus & Co.

Продажбата на имоти "със сигурност е начин да се направи нещо в полза на акционерите", според Джош Замир, управляващ директор на базираната в Ню Йорк компания за дялови инвестиции в дружества за недвижими имоти Capstone Equities. "Когато акциите на дадена фирма са търгуват около или под стойността на недвижимите имоти, това означава, че пазарът е наясно със стойността на техните имоти".

Акциите на веригите от ресторанти бележат спад поради опасенията, че потребителите ще харчат по-малко за храна извън дома със забавянето на икономическия растеж на САЩ. За първата половина на 2011 г. икономиката отбеляза ръст от 0,7% - най-слабият от началото на възстановяването през юни 2009 г. На фона на застоя при заетостта миналия месец изследване на RBC Capital Markets показва, че една трета от американците в момента планират да харчат по-малко за храна навън през следващите 90 дни.

В тази ситуация акциите на 22 публично търгувани ресторанта в САЩ се търгуват на по-ниски цени от стойността на техните имоти и оборудване след обезценка, сочат данни на Bloomberg. Това стимулира инвестиционните дружества, опитващи се да изкарат "бързи пари" от продажба на имоти, твърди Стив Уест, анализатор в Stifel.

Тези имоти по-късно могат да бъдат отдадени под наем по силата на споразумения, при които бившият собственик получава право да наеме дългосрочно имота, който е продал, според Сам Йейк, анализатор в BGB Securities Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още