IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният жилищен наем във Великобритания достигна рекордни нива

Търсенето на имоти под наем на Острав расте, тъй като хората не могат да си позволят да купуват

11:54 | 05.08.11 г. 2
<p>
	Улица в Лондон. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Улица в Лондон. Снимка: sxc.hu

Пазарът на жилища, купувани с цел отдаване под наем във Великобритания, получи голяма подкрепа, след като стана ясно, че брутната доходност от отдаване под наем за собствениците през миналото тримесечие е била средно 4,75% - повече от тази при инвестициите в ценни книжа и спестовните влогове, пише Property Wire.

Средният месечен наем на Острова през юни бе 876 паунда, което е най-високата стойност, откакто се води статистика. Само за три месеца наемите са се повишили с 2%, сочи последният индекс на наемите на FindaProperty.com.

Скокът на доходността от наеми идва след период на бърз растеж на наемните нива. След като средните наеми във Великобритания нараснаха с 2% за три месеца, в момента те са 4,4% по-високи спрямо същия период на миналата година.

Според FindaProperty.com скокът на наемите и последвалият ръст на доходността от тях са резултат от факта, че все повече хора предпочитат да наемат, вместо да купуват жилища поради трудностите, пред които са изправени купувачите на първи дом при отпускането на ипотечни кредити и опитите да спестяват за първоначална вноска.

Индексът показва също и рязък скок на броя жилища, предлагани под наем, които са се увеличили с 9,7%.

Най-скъпо е да се живее под наем в Лондон, където средният месечен наем е 1979 паунда. Най-евтино пък е в североизточните райони, където средният месечен наем е 582 паунда. Единственият район със спад на наемите през второто тримесечие е Уест Мидландс - с 0,3% на тримесечна база. Най-голям е скокът на наемите в Ийст Мидландс - с 3,5%.

"Данните ни показват, че инвестициите в имоти за отдаване под наем в момента са по-добра опция от повечето депозити и акции и получаваме информации за огромна възвръщаемост от някои собственици на такива имоти. Търсенето на имоти под наем нараства в цяла Великобритания, тъй като хората не могат да си позволят да купуват", обяснява анализаторът от FindaProperty Саманта Бейдън.

"Средният наем от 876 паунда е най-високият, откакто се води подобна статистика, а на пазара излизат все повече имоти под наем, тъй като собствениците им искат да се възползват от все по-високите доходи от отдаването им. С времето този процес може да започне да контролира цените на наемите, но в обозримо бъдеще очакваме те да продължат да се покачват", допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
magic86
преди 12 години
Виждам че сте много сериозни, благодаря!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
magic86
преди 12 години
До автора на тази статия: Като любител на темата, бих желала да узная източника на вашата статия. Вие посочвате като източник FindaProperty.com., но аз лично не успях да намеря статията. Говорите за " Индекс", но за кой точно индекс става въпрос? Моля да дадете линк към източника на статията си, защото е много важно за мен. Благодаря предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още