IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена картина на жилищния пазар в Европа

Каква е ситуацията на глобалния пазар на имоти към края на първото полугодие на 2012 г.

11:48 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесена картина на жилищния пазар в Европа

Разнопосочни движения се забелязват на жилищния пазар на Стария континент през първите шест месеца на годината. Докато едни пазари остават стабилни и дори отчитат значителни ръстове, други продължават да вървят надолу, сочи нов доклад.

По информация на консултантската компания Jones Lang LaSalle британският пазар на жилища продължава да върви срещу фундаменталните икономически фактори. Жилищните цени се повишиха с 1 до 2% през първото полугодие на годината, въпреки че икономиката на страната се върна обратно в рецесия.

Въпреки че броят на сделките все още е изключително ограничен, той се повишава стабилно почти цяла година, а ипотечното кредитиране също отчита ръст.

Още по-стабилен е пазарът на жилища в Германия, където средните цени на жилищата в най-големите градове се повишиха с 14% през последните 12 месеца поради силното търсене.

Обемът на сделките с имоти през първите шест месеца надхвърли 7,7 млрд. долара и вече е повече от целия обем за 2011 г.

За разлика от тях пазарът в южноевропейските страни продължава да отслабва, а цените в повечето от тях продължават да падат. 

Най-големи ценови понижения отчитат Ирландия със спад от 18% на годишна база и Гърция с 10%. Португалия и Испания отчитат пониженияе от 7-8% в цените на жилищните имоти.

Изключение от този тренд правят Русия, Турция и Франция, където жилищата поскъпват с между 7 и 8% за същия период.

САЩ

Другаде по света пазарът изглежда значително по-динамичен. Наемният пазар в САЩ продължава да се засилва. Предварителни данни показват, че наемите са се повишили с 3,4% на годишна база за второто тримесечие.

Въпреки че пазарът на продажби се намира на ранен етап от своето възстановяване, психологическият ефект от голямата жилищна рецесия върху потребителите ще продължи и занапред.

Азия

Леко подобрение се забелязва на пазарите в Азия. В горния сегмент на пазара в Сингапур активността остава ограничена. Джакарта и Манила от своя страна бяха подкрепени от силно търсене от страна на местните инвеститорите и ниските лихвени нива.

Цените останаха почти без промяна в Китай през второто тримесечие, докато тези в Хонконг отчетоха до 2% годишен ръст, до голяма степен подкрепяни от ниските лихвени нива и по-активната ипотечна политика на банките.

Близкия Изток

Активността на пазара на покупко-продажби на жилища в Дубай се повиши през първите шест месеца и като цяло се смята, че секторът се е оттласнал от дъното.

Възстановяването на цените е най-забележимо в сегмента на вилите, където нивата се повишиха с 21% от началото на годината до май. За сравнение цените на апартаментите останаха като цяло непроменени.

Наемните нива от своя страна не са отчели същите нива на възстановяване, което подсказва, че пазарът е движен в по-голяма степен от инвеститори, отколкото собственици.

Още една стъпка бе направена по отношение на новото ипотечно законодателство в Саудитска Арабия, което се смята, че ще спомогне за значително разширяване на собствеността и решаване на един от големите социални проблеми в страната.

Наред с това новият закон, който очаква само кралско одобрение за да бъде приет, ще даде и значителен тласък за икономиката и ще повиши нивото на професионализъм в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още