IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат рекордни обороти от портфейлни сделки с жилища в Германия

На пазара в Германия преобладават сделките с големи пакети от жилища, отчитат от международна консултантска компания

17:40 | 26.07.12 г.
Отчитат рекордни обороти от портфейлни сделки с жилища в Германия

Общият оборот от портфейлни сделки с жилища в Германия може да достигне над 10 млрд. евро през 2012 г., прогнозира международната консултантска компания Savills, цитирана от онлайн изданието Europe Real Estate.

Само през първите шест месеца на годината инвестициите в жилищни портфейли вече са в размер на 6,13 млрд. евро, сочат данните на компанията.

Общият обем на вложенията през първата половина на годината е най-високият от пет години насам и представлява повишение със 75% спрямо същия период на 2011 г.

Броят на продадените апартаменти се е увеличил почти двойно на годишна база от 64 266 до 119 500. Това се дължи основно на четири големи сделки с по над 20 хил. апартамента. На тези сделки се падат почти три-четвърти от общия брой на продадените апартаменти и общата стойност на портфейлните инвестиции за периода.

От Savills обаче отбелязват, че като цяло броят на портфейлните сделки в жилищния сегмент на германския пазар на имоти е намалял през първата половина на годината спрямо същия период на миналата година от 91 до 60, основно поради липсата на ново предлагане.

"През последните две години пакетите се състояха основно от по хиляда апартамента, но тази година определно доминират сделките с големи обеми", посочва Драженко Граовач, упрвляващ директор на отдела за корпоративни финанси и оценки в Savills, Германия.

По данни на компанията най-сериозно присъствие на пазара на инвестиции в жилищни портрфейли в Германия имат местните купувачи, като на тях се пада 80% от дейността през първата половина на годината. Този дял запазва нивата си от първите шест месеца на 2011 г.

Най-активни са публичните компании за имоти и фондовете за инвестиции в имоти с дял от 43% от обема на сделките. Следват застрахователните дружества и пенсионните фондове съответно с 26% и 18%.

Инвестиционната дейност е концентрирана в столицата на Германия Берлин - тенденция, която се наблюдава през последните 18 месеца. Там са продадени 260 хил. апартамента, или 22% от общия брой на сделките. Следват Щутгарт и Хамбург съответно със 6,2% и 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още