IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ затяга ипотечното кредитиране до средата на годината

Централната банка на страната иска да се предпази от нови балони в сектора на имотите

10:43 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОАЕ затяга ипотечното кредитиране до средата на годината

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) планира да въведе широки регулации на ипотечното кредитиране до средата на годината, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Регламентите ще се занимават с всички важни аспекти на ипотечното кредитиране и ще бъдат публикувани през юни, съобщава източникът на агенцията. Засега от централната банка на кралството отказват коментар.

Преди да бъде финализирано, новото законодателство ще бъде обсъдено с банките, които оперират в страната.

„Ще има единни критерии за ипотечното кредитиране. Банките и финансовите институции, които предлагат ипотеки, ще трябва да се придържат към новите регламенти“, коментира източникът на информационната агенция.

Предвижда се да бъде въведен таван за ипотеките, отпускани на граждани на ОАЕ и на чужденци.

Планира се ипотеките за местните да бъдат до 70% от стойността на имота при покупката на първо жилище и 60% - за второ жилище. Ипотеките за чужденците ще бъдат до 50% от стойността на имота за първо жилище и 40% - за второ жилище.

Още в началото на този месец се появиха информации, че ОАЕ планират да затегнат ипотечното кредитиране, за да се предпазят от нови балони при имотите. Централната банка разпространи инструкции до банките, но те все още не са станали задължителни за спазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още