IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли индивидуалните инвеститори да „копират“ стратегиите на големите играчи?

Подобно на пенсионните фондове, редица заможни инвеститори вече обръщат поглед от акциите и облигациите

09:23 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Могат ли индивидуалните инвеститори да „копират“ стратегиите на големите играчи?

Редовият инвеститор не може да прави мащабните сделки с имоти и инфраструктурни проекти, които осъществяват големите институционални инвеститори, за да компенсират негативния ефект от волатилните фондови пазари.

Въпреки това финансовите експерти смятат, че индивидуалните инвеститори могат да заимстват стратегиите на големите играчи като различни пенсионни фондове и други професионални фонд мениджъри, за да максимизират своята възвръщаемост. Или поне в Канада, пише The Canadian Press.

Професионалните мениджъри наляха милиарди в инфраструктурни проекти и имоти в различни части на света с цел да добият стабилна възвръщаемост, адекватна на изискванията на техните акционери.

По думите на Адриан Мастрачи, портфолио мениджър в KCM Wealth Management Inc., повечето малки инвеститори нямат достъпа до подобни инвестиционни възможности, но при все това те могат да „имитират“ стратегиите като се насочат към алтернативни инвестиции.

"Мисля, че пенсионните фондове стартираха нещо като вълна", казва той. По думите му редица заможни индивидуални инвеститори, разполагащи с милиони долари за инвестиция, са поели по подобен път.

Изданието цитира проучване на базирания в Ню Йорк Институт за частни инвеститори, проведено сред близо 350 богати индивидуални инвеститори с инвестициони активи от най-малко 30 млн. долара. Според проучването въпросните инвеститори са понижили вложенията си в хедж фондове и взаимни фондове.

От друга страна 45% от анкетираните са повишили инвестициите си в суровини, 31% са инвестирали повече в имоти и 22% са насочили повече капитали в дялови инвестиции.

"Данните от тази година потвърдиха инвестиционните трендове, които виждаме сред супер богатите по отношение на ръста във вложенията в суровини, имоти и растящата популярност на директните инвестиции в частни компании", коментира Минди Розентал, изпълнителен директор на института.

По мнението на Мастрачи редовите инвеститори също могат да диверсифицират своите портфейли извън сферата на акциите и облигациите чрез публични фондове, които се фокусират върху глобални инфраструктурни проекти, имоти, суровини, развиващи се пазари и други алтернативни инвестиции.

Наред с това обаче инвеститорите трябва да имат дългосрочен инвестиционен хоризонт и достатъчна толерантност към риска, за да могат успешно да инвестират.

"Дяловият капитал се оценява трудно, той не се търгува по същия начин както акциите, така че трябва да разбирате и някои други неща за специфичната част от портфейла", казва той.

Авторът на финансови бестселъри Годрън Пейп е на мнение, че индивидуалните инвеститори могат да се поучат от големите инвеститори като взимат за пример микса от активите в техните портфейли, разпределен между акции, ценни книжа с фиксиран доход, имоти и инфраструктура.

Инвестиционните тръстове за имоти могат да предоставят експозиция към пазара на имоти, а взаимните и публичните фондове – към инфраструктура.

„Това няма да са същите проекти, но можете да имитирате микса от активи“, казва Пейп, като добавя, че конкретната стратегия зависи от самия инвеститор, неговите цели, ситуация и т. н.

Определено би било полезно за човек, инвестиращ в пенсионно осигуряване, да се запознае с тези стратегии и поне да има определена идея за това какво правят професионалните фонд мениджъри.

Разбира се обаче за инвеститор с по-агресивен подход, целящ максимизиране на капиталовите печалби, стратегията на пенсионните фондове няма да допадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още