IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Сингапур предприема мерки за охлаждане на жилищния пазар

Купувачите, които имат повече от една ипотека, могат да получат заем само до 70% от стойността на имота, спрямо 80% досега

15:00 | 30.08.10 г.
И Сингапур предприема мерки за охлаждане на жилищния пазар

Сингапур повиши изискванията за депозит при теглене на втора ипотека и наложи данък върху имотите, които се продават по-малко от три години след покупката им, с цел да ограничи спекулата, след като жилищните цени се повишиха с 38% през второто тримесечие, предаде Bloomberg.

Купувачите, които имат повече от една ипотека, могат да получат заем само до 70% от стойността на имота, спрямо 80% досега, и трябва да платят 10% в брой спрямо 5% по-рано, съобщиха от правителството днес.

Въвежда се също данък за продавачите на жилища и земя, които ги продават по-малко от три години след покупката им. Досега този срок е бил една година. Промените влизат в сила от днес.

С въвеждането на мерките Сингапур се присъединява към Хонконг и Китай, които опитват да охладят своите пазари на имоти заради опасения от балонизиране. Този месец Хонконг обяви, че ще затегне условията за ипотечно кредитиране и ще увеличи предлагането на земя, докато Китай вече въведе редица ограничения, сред които по-високи депозити и лихви за собствениците на повече от един имот.

„Правителството поема инициативата, за да е сигурно, че цените няма да излязат извън контрол“, коментира Доналд Хан, базиран в Сингапур управляващ директор на консултантската компания Cushman & Wakefield. „Повечето от мерките са насочени всъщност към повторни купувачи и спекуланти, които купуват и продават бързо, което вече се определя като три години.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още