IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете стават все по-важни за финансовата индустрия в Китай

Тръстовете имат големи експозиции към сектора на имотите, след като запълниха недостига на финансиране за инвеститорите в имоти и строителите

09:15 | 20.07.12 г.
Фондовете стават все по-важни за финансовата индустрия в Китай

Фондовете в Китай може да станат един от водещите фактори за финансовата индустрия на страната през тази година, дори и при зараждащите се признаци на кредитен риск по отношение на инвестиционните компании, пише в нов доклад на KPMG, цитиран от Financial Times.

Към края на първото тримесечие на тази година тръстовите компании в Китай са управлявали 5 трлн. юана (785 млрд. долара), засилвайки очакванията, че скоро ще надминат застрахователните фирми и ще отстъпват единствено на банките по общ размер на активите, пишат авторите на документа.

Активите на фондовете в Китай са се увеличили с 60% през миналата година. Те  съчетават частното банкиране и управлението на активи в една държава, предоставяща оскъдни възможности за инвестиции.

Обикновено тръстовете служат като посредници, като отпускат кредити и после ги прегрупират като дългови продукти за инвеститорите.

"Темпото на растеж на сектора може в един момент да създаде проблеми", посочва авторът на доклада Джейсън Бедфорд. "Тъй като липсват случаи на неплатежоспособност, понякога сред инвеститорите е налице схващане, че това са изключително нискорискови продукти", коментира той.

Това схващане обаче в момента е изложено на изпитание със забавянето на китайската икономика, предупреждава Бедфорд.

Освен това тръстовете имат силна експозиция към изпитващия затруднения пазар на имоти в Китай, тъй като те запълниха недостига във финансирането, създаден от банките през изминалите две години.

От KPMG обаче отбелязват, че структурата на кредитирането, отпускано фондовете, би могло да ги предпази от загуби. При отпускането на заем тръстовете често незабавно поемат собствеността върху обезпечението, след което го прехвърлят обратно на собственика при погасяването на кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още