IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директна покупка на имот или инвестиция в акции на компании от сектора

Еднозначен отговор на този въпрос не съществува, но предимствата и недостатъците на всяка от стратегиите могат да бъдат изброени

12:58 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Директна покупка на имот или инвестиция в акции на компании от сектора

Инвеститорите си задават този въпрос от години – дали е по-добре да се инвестира на пазара на имоти чрез покупка на дялове в компании, които развиват дейност в сектора или чрез директна покупка на физически имот?

Ако се надявате на еднозначен отговор на този въпрос, за съжаление такъв не съществува, пише Seeking Alpha.

Съществуват толкова много променливи по отношение еветнтуалните инвестиции, така че универсален отговор е на практика невъзможен.

Да се определи най-добрият метод за инвестиции ще зависи до голяма степен от отделния инвеститор, от неговата стратегия, типа имот, локация, цикъл на пазара и т. н.

Могат обаче да се посочат основните предимства и недостатъци на всяка една от стратегиите, които биха помогнали за вземане на решение, съобразено с конкретната ситуация. 

Покупка на физически имот

Ще разглеждаме покупката на имот като събирателно понятие, независимо от типа имот. Разбира се има голяма разлика между стратегия, предвиждаща покупката на парцел за строителство или апартамент за реновиране, или пък цяла сграда с апартаменти. В този случай всички тези сценарии ще бъдат разгледани като „покупка на физически имот“.

И така какви са предимствата и недостатъците при този вид стратегия?

Предимства

- Имате пълен контрол
- Имате възможност да се възползвате от дадени умения, които притежавате (строителство, преговори и т. н.). По този начин можете директно да повлияете на стойността на вашата инвестиция
- Можете да използвате инвестицията си като обезпечение за получаване на кредит
- Данъчни облекчения

Недостатъци

- Изисква се голям капитал
- Изисква се директно участие/отговорност
- Ниско ниво на диверсификация
- Инвестицията не е ликвидна

Ако сте от инвеститорите, които предпочитат да са активно въвлечени в инвестиции, то тогава тази стратегия би била привлекателна за вас. Въпреки че има и някои пасивни инвестиционни стратегии, повечето от покупките на имоти изискват вашата директна намеса.

Най-хубавото е, че благодарение на вашите усилия можете пряко да влияете на стойността на вашия актив – било то чрез ваше умение или чрез идеи и визия за това как да увеличите цената на своята собственост.

Но едно от най-вълнуващите предимства е възможността за ливъридж и данъчни облекчения, които покупките на имот предлагат на много места.

Разбира се тази покупка има и редица обстоятелства, които я правят по-малко привлекателна. Сред тях са големият капитал, който се изисква, липсата на възможности за диверсификация и по-малката гъвкавост.

При нея на практика залагате всичко на едно място. Ако конкретният пазар се понижи или нещо с имота се обърка, то може да се окажете в много неприятна ситуация.

Не на последно място голям негатив в случая е ниската ликвидност на инвестицията. Продажбата на имот може да е скъп и продължителен процес. Ако искате да имате достъп до вашите инвестирани капитали в случай на спешност, то определено не бихте искали да избирате този тип инвестиция.

Последна актуализация: 08:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още