IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на ОАЕ смекчи позицията си за ипотечните рестрикции

След протести от страна на банките се водят разговори за по-строгите правила за кредитиране и не се обсъждат лимити за ипотечното кредитиране

13:56 | 23.01.13 г.
Централната банка на ОАЕ смекчи позицията си за ипотечните рестрикции

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) смекчи позицията си за ограниченията на ипотечния пазар. Институцията съобщи, че няма да налага ограничения за кредитирането без да се консултира с търговските банки, след като опитът за въвеждането на рестрикции предизвика остри протести от страна на финансовите институции, предаде Ройтерс.

За трети път през последната година централната банка прави опит да въведе регулации, за да намали рисковете за банките, които оперират в сектора на имотите.

Агенцията припомня, че в писмо, изпратено до търговските банки, централната банка поиска ипотечните заеми за чужденци да не надвишават 50% от стойността на имота при покупка на първо жилище и 40% за всяко следващо. За жители на ОАЕ бяха определени лимити от съответно 70% и 60%.

Вчера обаче държавната информационна агенция на ОАЕ WAM цитира гуверньора на централната банка Султан Насер ал-Суейди, според когото ограниченията няма да бъдат въведени и целят просто да помогнат на банките да се подготвят за евентуални промени в правилата, които ще бъдат извършени след консултации с тях.

Централната банка възнамерява да въведе регулации за пазара на ипотеки след от 6 до 9 месеца, като в момента не се обсъждат лимити за ипотечното кредитиране, допълни банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още