IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка и банките в ОАЕ се договориха за ипотечната реформа

Максималният размер на ипотеките за местните купувачи на жилище ще бъде 80% от стойността на имота, а за чужденците - 75%

13:51 | 29.03.13 г.
Централната банка и банките в ОАЕ се договориха за ипотечната реформа

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) е дала принципно съгласие да смекчи плановете си за въвеждането на лимити при ипотечното кредитиране, твърдят източници от централната банка и банковия сектор, цитирани от Ройтерс.

На среща на ръководството на централната банка е постигнато принципно съгласие с исканията на банките максималният размер на ипотеките да бъде 75% от стойността на имотите за чужденци, които купуват жилище в страната за първи път, и 80% за местните граждани, разкриват източниците на информационната агенция.

Съотношенията при покупките на следващи жилища ще бъдат 60% за чужденци и 65% за граждани на ОАЕ.

През декември централната банка обяви плановете си да ограничи ипотеките до 50% от стойността на имота за чуждестранните купувачи на първи дом и 70% за местните жители, а нивата за последващи жилища да бъдат съответно 40% и 60%.

Целта на мярката е да предотврати повторение на срива в сектора на имотите през 2008 г., който доведе до близо 50% спад на цените в Дубай и Абу Даби. По това време банките в ОАЕ имаха право да отпускат ипотеки за 100% от стойността на имотите.

Централната банка се отказа от плановете си, след като местните банки се противопоставика на плановете й, като се съгласи нови правила да бъдат въвеждани само след консултации с кредиторите.

Около 80% от населението на ОАЕ са чужденци. Те са и сред най-големите купувачи на имоти в специално определени райони, където имат право да притежават недвижимо имущество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още