IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базел ІІІ наказва инвеститорите в холандски ипотечни деривати

Високото съотношение на секюритизираните заеми към стойностите на имотите не позволява отчитането на активите като достатъчно ликвидни

10:57 | 11.01.13 г.
Базел ІІІ наказва инвеститорите в холандски ипотечни деривати

По-строгите изисквания към ликвидността на банките, заложени в споразумението Базел ІІІ, засегнаха тежко инвеститорите в холандски ценни книжа, обезпечени с ипотеки, въпреки че те са сред най-безопасните в света, предаде Bloomberg.

Холандските ипотечни деривати няма да бъдат категоризирани като достатъчно ликвидни активи, тъй като средното съотношение на заемите към стойността на имотите, които стоят зад тях, е 95%. Новите правила обаче определят максимално съотношение от 80%, за да може банките да ползват подобни ценни книжа като ликвидни активи.

Високите ипотеки в Холандия са нещо обичайно, тъй като според системата за жилищно финансиране в страната кредитополучателите се ползват от щедри данъчни облекчения, които са в сила още от ХІХ век, отбелязва информационната агенция.

“Ситуацията е проблематична. Ние винаге сме казвали, че съотношението между заема и стойността не е добър показател за определянето на качеството на ценните книжа, обезпечени с ипотеки”, коментира Дипеш Мехта, анализатор в Barclays.

“Аз съм още по-скептичен в този случай, защото холандските ипотечни деривати са един от най-добре представящите се и ще бъдат поставени в неизгодно положение”, допълни той.

“Би било жалко ако Базелският комитет не посочи ясни критерии за ипотечните деривати. Добре е да има достъпна информация за техния произход например”, коментира и Патриша Джаксън от Ernst & Young.

Въпреки че холандските ипотечни деривати са по-безопасни, новите изисквания третират привилегировано американските, зад които стоят гарантирани от държавната агенция Ginnie Mae кредити, оплакват се финансисти. Регулациите позволяват тези книжа да се отчитат в балансите на банките с пълната им стойност, а не със сериозни отстъпки, каквито са предвидени за другите ипотечни деривати.

Банките в Холандия са вторите най-големи емитенти на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в Европа, като ги изпреварлат единствено британските финансови институции. Данни на Moody’s показват, че делът на неизпълнение по секюритизираните ипотеки е бил само 0,4% към края на септември 2012 г.

Холандия вероятно ще преговаря с глобалния регулатор, за да се пристъпи към по-адекватна категоризация на ипотечните деривати.

Ако обаче не бъде постигната компромисна договорка, банките просто ще спрат да инвестират в тези инструменти и ще се опитат да се отърват от тях. Това значително ще намали източниците за финансиране на строителните предприемачи и на купувачите на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още