IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ОАЕ с контрапредложения за затягането на ипотечното кредитиране

Финансовите институции предлагат да се определи малко по-висок таван на ипотеките за чужди и местни купувачи в сравнение с предложението на централната банка

09:18 | 07.02.13 г.
Банките в ОАЕ с контрапредложения за затягането на ипотечното кредитиране

Банките в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са изпратили на централната банка свои предложения за затягане на ипотечното кредитиране, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на асоциацията на банките в емирствата.

Агенцията припомня, че преди около месец централната банка разпространи инструкции за ипотечното кредитиране, в които се налагаше таван на размера на заемите, отпускани и на чужденци, и на местни купувачи на имоти. Банките се възпротивиха на новите правила, които не са били обсъждани с финансовия сектор и заради засиления натиск централната банка отстъпи и прие да се проведат необходимите консултации.

Банките предлагат максималният размер на ипотеките, отпускани на чужденци, да се ограничи до 75% от стойността на жилището, а за местни – 80%. При покупка на следващи жилища се предлага таванът на ипотеките да бъде съответно 60% и 65%.

За сравнение, централната банка предлагаше ипотечните заеми за чужденци да не надвишават 50% от стойността на имота при покупка на първо жилище и 40% за всяко следващо. За жители на ОАЕ бяха определени лимити от съответно 70% и 60%.

Финансовите институции предлагат също така таванът на ипотеките да не надвишава годишните доходи на домакинствата от емирствата за 8 години, а на чужденците – за 7 години. Максималната продължителност на ипотеките пък се предлага да е 25 години.

Банките искат още месечните вноски да се удържат директно от редовната месечна заплата или други източници на доходи, с изключение на обезщетенията при пенсиониране и доходи от лихви.

Планира се широко обсъждане на предложенията и на кредиторите, и на централната банка. Очакванията са новите регулации да бъдат въведени след 6 – 9 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още