IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски колежи и университети трупат земя и имоти

Някои учебни заведения се възползват от по-ниските цени, дори да нямат нужда от земя, други продължават своя многогодишна практика

15:52 | 08.09.10 г.
Американски колежи и университети трупат земя и имоти

Колежи и университети в САЩ купуват големи парчета земя на изгодни цени, понякога без ясна идея за какво ще я използват, пише AP.

Някои се възползват от подходящи сделки в условията на мудна икономика, докато други като Колумбийският университет в Манхатън продължават практика, която имат от десетилетия, да купуват, дори и цените да не са намалени.

Университетът в Дейтън, Охайо, например е придобил миналата година централата на технологичната компания NCR Corp. заедно с терен с площ 115 акра (над 465 дка) срещу 18 млн. долара след покупката на 50 акра от компанията на три пъти по-висока цена на акър през 2005 г. Университетът на Делауеър пък купи миналата година бивш автомобилен завод на Chrysler с терен с площ 272 акра (над 1100 дка) в Нюарк в същия щат за 24 млн. долара.

Учебните заведения изглежда залагат на бъдещ ръст на цените. Междувременно много от тях отдават под наем имотите, които не ползват, докато им потрябват.

Добре е, че колежите гледат години или дори десетилетия напред в бъдещето, но инвестициите в имоти могат да са рисковани, предупреждава анализаторът Джейн Уелман.

„Хората, които загубиха при последната криза на пазара на имоти, познават риска от имотите като инвестиционно портфолио. Колежите залагат, че сегашният момент е ниската точка на пазара на имоти, а той може да не е“, коментира Уелман.

Години наред Колумбийският университет купуваше земя при всяка възможност, натрупвайки над 17 акра (69 дка) в Манхатън за периода от 2002 до 2009 г. Там вече е започнало строителството на жилища, лаборатории и инфраструктура.

Президентът на университета Лий Болинджър обяснява, че комплексът няма да е завършен най-малко още 30 години. И докато някои от площите са отредени за различни факултети, предназначението на останалите сгради нарочно не е определено.

„Трябва да дадем на бъдещите поколения възможност да създадат свой университет“, посочва Болинджър.

Много колежи се възползват от новите възможности да купят земя евтино от икономическата криза насам, казва Дан Фасуло, управляващ директор на компанията за проучвания в сектора на имотите Real Capital Analytics.

„По-рано университетите бяха до голяма степен оставени извън пазара по време на пика му“, посочва той. „Нямаше как да се конкурират с частните инвеститори, които трупаха имоти в кварталите им.“

Според представители на някои учебни заведения икономическото забавяне е свалило цените толкова ниско, че е по-евтино да се купи земя със съществуващи сгради сега, отколкото би било да се строят нови в бъдеще.

Йорк Колидж в Йорк, Пенсилвания, е купил 28 акра (113 дка) за 5,8 млн. долара, като по-голямата част от парцела засега остава неизползвана. Джордж Уолднър, президент на колежа, казва, че е по-добре да се купува сега, докато колежът няма непосредствена нужда от земя и никой не се опитва да вдига цените на парцелите в земята близост до него.

Сходни са настроенията в Университета Стивънсън в Оуингс Милс, Мериленд, който обмисля покупката на 150 акра (607 дка) за 25 млн. долара, за да разполага със земя за общежития и нов стадион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още