IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бургас обмислят гражданите да заплащат само за изхвърлени смесени отпадъци

В морския град все по-популярни стават мобилните центрове за разделно събиране

11:15 | 31.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Бургас</em></p>

Снимка: община Бургас

Местната власт в Бургас обсъжда идеята гражданите да заплащат само за изхвърлените смесени отпадъци. Това съобщава пред агенция „Фокус“ Павлин Михов, директор на дирекция “Околна среда” в Община Бургас.

Той информира, че все по-популярни стават мобилните центрове за разделно събиране на отпадъци, включително опасни и електронни.

За разделно предаване в тези центрове на отпадъци, които може да бъдат оползотворени впоследствие, в бъдеще да не се заплаща, предлага експертът. 

Годишно в града всеки човек изхвърля средно около 300 кг боклук. От тях не могат да бъдат оползотворени 30-40%.

За останалото количество, ако гражданинът си направи труда да го раздели на фракции и да отдели опасните отпадъци, би трябвало таксата му да намалее, смята той. В момента предизвикателството е да се въведе  персонално отчитане на количествата, изхвърлени от всеки гражданин.

Павлин Михов казва, че с мобилните центрове за разделно предаване общината на практика изпълнява изискването в Закона за управление на отпадъците, според което общините трябва да организират площадки за безвъзмездно предаване.

„Тези центрове са абсолютно автономни. Не се нуждаят от допълнително ел.захранване. Снабдени са със слънчеви панели и акумулатор, който осигурява осветление през нощта. При необходимост могат да бъдат премествани в райони, където все още тази услуга не е била предоставяна“, казва той.

Първите 9 мобилни центъра са стрували на общината около 230 хил. лева. Обмисля се техният брой да бъде увеличен.

Михов уверява, че предадените там отпадъци не се смесват и се преработват. Той предупреждава, че изхвърлените в битовите контейнери дрехи блокират работата на сепариращите машини.

Експертът припомня, че в града има вече подземни контейнери, с които се избягва разпиляването на отпадъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още