IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати възразяват срещу кадрови промени в "Пристанище Бургас"*

Експлоатационната дейност на дружеството ще бъде запазена, заяви министър Николина Ангелкова

18:20 | 27.08.14 г.
Синдикати възразяват срещу кадрови промени в "Пристанище Бургас"*

Ден след като транспортното министерство назначи нов изпълнителен директор на „Пристанище Бургас”, синдикалните организации в дружеството се обявиха срещу решението, съобщи БНР.

Новият директор на пристанището в Бургас е Диян Димов, който беше на същата длъжност от 2010 година до юли 2013 г. От Министерството на транспорта обясниха при назначението, че при неговото управление до средата на 2013 г. дружеството реализира печалба от 5 млн. лв., а преди това е било на загуба.

В съобщението на ведомството се посочва, че през този период пристанището бележи сериозен ръст на обработените товари, като само за 2011 г. той е 13% спрямо предходната година. През първите шест месеца на 2013 г., когато той все още е бил на поста изпълнителен директор, са обработени близо 80% от товарите за цялата година.

От юли 2013 г. до днес пристанището показва влошено финансово състояние, като от началото на 2014 г. досега портът постига едва 176 хил. лв. печалба, мотивира смяната министерството.

Днес обаче синдикалните организации в "Пристанище Бургас" се обявиха срещу връщането на бившия изпълнителен директор Димов, който ще смени на поста назначения от правителството на БСП Николай Тишев, съобщи националното радио.

В декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на транспорта, Синдикатът на пристанищните работници и Конфедерацията на труда "Подкрепа" изразяват обща позиция срещу смяната на ръководството на държавното предприятие.

Сергей Янков представи мотивите, с които браншовите организации подкрепят сегашния директор: „В продължение на повече от една година под негово ръководство дружеството развива нормално търговската си дейност, обработва товари, плаща задълженията си както към държавата, така и към клиентите, товарооборотът е увеличен. Налице е увеличение на работната заплата и социалните придобивки“.

„Не сме против Диян Димов, но сме против политиката, която смятаме, че ще води в подкрепа на идеята за закриването на кейови места и отваряне на пристанището за обществен достъп, който ще ни остави без работа“, каза Нели Попова.

От транспортното министерство реагираха на недоволството на синдикатите. Министър Николина Ангелкова заявява, че в никакъв случай няма да допусне дестабилизация в работата на „Пристанище Бургас“, съобщи пресцентърът на министерството.

Тя уверява категорично, че ще бъде спазено решението на Общинския съвет от 22.07.2014 г. за запазване на експлоатационната дейност на дружеството.

Николина Ангелкова заявява, че е готова да се срещне със синдикалните организации и морската общественост на град Бургас, за да обсъдят развитието на пристанищната дейност в региона.

Към момента смяната на ръководството не порта не е отразена в Търговския регистър и в сайта на дружеството.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова назначи и нов изпълнителен директор на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“. Това е Здравко Цонев. Цонев е завършил ВНВМУ „Никола Вапцаров“ – Варна, като инженер корабоводител. От 2011 година до 2013 г. е изпълнителен директор на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“.

От днес за нов член на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“ е назначена Десислава Димитрова на мястото на Светослав Мичев. Десислава Димитрова е завършила Университета за национално и световно стопанство – София, като последователно придобива степен бакалавър по „Икономика на транспорта“, магистър по „Маркетинг“ и магистър по „Международни икономически отношения“. От 2000 г. до 2002 г. е била началник на отдел „Транспорт и логистика“ в Леон Транс ЕООД.

Доц. д-р Георги Димитров е назначи за нов член на Управителния съвет на ДП „Ръководство на въздушното движение“. Той заема мястото на Антон Джаджев. Георги Димитров е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е доцент в Университета по библиотекознание и информационни технологии – София и в Българската академия на науките, Лаборатория по компютърна вирусология – София.

*Допълнена с новите назначения от днес

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още