IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шумът в курортите след полунощ ще бъде ограничен

Приоритетно ще се проверяват заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка на туристите

16:55 | 06.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата предприема мерки за ограничаване на прекомерния шум в заведенията по курортите след 24 часа. Това е времето, в което по наредбите на общините задължително трябва да се осигури спокойствие на почиващите. Това каза в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, предаде БТА.

Симеонов участва в работна среща с представители на министерства и агенции към тях за гарантиране на спокойствието на туристите през летния сезон.

Към кабинета на вицепремиера ще има национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума, като ще се приемат и анонимни сигнали. 

Симеонов изтъкна, че нормативната уредба не е еднозначна и не дава възможност за съответни решения и резултатни действия. По тази причина участниците в срещата са се обединили около това да бъде подписан протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно ще се правят такива на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка на туристите.

Междуведомствените центрове в Бургас и Варна ще бъдат натоварени и с превенция на прекомерния шум, уточни министърът на вътрешните работи Валентин Радев и допълни, че в дългосрочен план ще се предприемат и промени в законодателството по проблема.

Вицепремиерът заяви още, че ще бъде насърчаван легалният туристически бизнес, този, който спазва законите и наредбите и си плаща данъците, като след мащабни проверки ще се налагат санкции на тези, които се занимават със сенчест бизнес и не спазват законите. Това се налага, защото подобни действия не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България.

Министърът на здравеопазването Николай Петров заяви, че целта на срещата е да даде комплексен подход за осигуряване на правата на българските и чуждестранни граждани, които почиват по морето - да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват и консумират храна, която не крие риск.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
boyanpa
преди 6 години
А защо чак след 0 ч., дотогава какво?! Вътре в дискотеката си слагат шумоизолация и си бичат до изгрева. Но отвън трябва да е тихо. Не е сложно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Който силно хърка или му скърца креватчето да му мисли!А в дискотеките след 24 часа ще се слуша музика наум и разбира се няма да се пуши на закрито, както и сега :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още