IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски туроператори очакват 30% ръст на руските туристи през лятото

Отливът на руски туристи се е отразил зле на приходите на хотелите по морето

17:48 | 02.01.16 г.
Руски туроператори очакват 30% ръст на руските туристи през лятото

Ръст на руските туристи с 30% през лято 2016 г. прогнозират водещи руски туроператори, съобщи Bulgaria ON AIR. Хотелиерите по морето обаче са категорични, че това няма да се случи, ако страната ни не облекчи визовия режим.

Руските туристи са готови да заменят Турция като лятна туристическа дестинация с Гърция, Италия, Испания и България.

"Освен с Турция, има и проблем с Египет, и България е безалтернативна страна за почивка през следващата година. Иска ми се и правителството на Бойко Борисов да направи стъпка напред", коментира турист от Москва.

Летище Бургас изпълнява полети до Москва целогодишно. Въпреки че руските туристи, кацнали у нас, са по-малко от миналата година, според ръководството на аеропорта цифрите не са толкова стряскащи. 

Директорът на Летище Бургас Георги Чипилски обяснява, че са завършили 2015 г. доста по-добре от планираните полети в началото на годината. „Особено септември и октомври се оказаха доста добри. Дори бих казал, че октомври се оказа най-добрият месец от 7-8 години насам", допълва той.

За мениджъра на хотели по морето Георги Мицов миналото лято е било изключително тежко. Отливът на руски туристи  се е отразил зле на приходите в бизнеса.

"Имаме един огромен шанс да се върнем на пазара на туристически услуги на Руската федерация. Просто е необходимо нашите държавници да направят първата крачка и съм много щастлив от това, което чувам от министър Ангелкова, че ще бъдат предприети мерки за намаляване на цената на визите и за облекчаване на процедурите по издаването им, а защо не, както и в доста средиземноморски страни, визите да се издават на летището, както би трябвало да бъде", заявява Мицов.

До месец се очаква процедурата за издаване на визи за руски туристи да бъде облекчена. Министерството на туризма обмисля да разшири групата на безплатните визи, като в нея ще влязат пенсионерите, студентите и идващите по линия на санитарно-оздравителните програми.

Още новини от Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още