IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтират два язовира край Бургас, алтернативни на „Камчия“

От ВиК уверяват, че всеки момент започва полагането на 10 км тръбопроводи, посочи областният управител на морския град Вълчо Чолаков

18:26 | 07.01.21 г.
<p>
	Язовир &quot;Камчия&quot;. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Язовир "Камчия". Снимка: БГНЕС

Ремонт на язовирните стени и водовземните кули на двата язовира, които трябва да осигуряват допълнително вода за Бургаско, се извършва в момента. Това поясни областният управител на морския град Вълчо Чолаков. От местното ВиК дружество са уверили, че всеки момент започва и изграждането на допълнителните съоръжения.

„47 милиона кубика е полезният обем в язовир „Камчия“ към момента, посочи областният управител и председател на ВиК асоциацията. При най-лошите сценарии на суша, с намалените количества към Варна и Бургас, водата в него ще стигне до септември“, коментира Чолаков. Той съобщи, че има уверението на ВиК - Бургас, че може да се използват и 30 милиона от мъртвия обем и тогава вода ще има до края на годината.

„На 29 декември получихме от земеделското министерство двата язовира, които трябва да са алтернативни - „Порой“ и „Ахелой“, и след два дни ги предадохме на ВиК“, поясни Вълчо Чолаков.

Той информира, че от страна на ВиК дружеството са изготвени идейни проекти за възлагане на изграждането на две пречиствателни и три помпени станции.

„Имам уверението на изпълнителния директор на дружеството, че започват изпълнението по полагане на тръбите и възлагане на изграждането на тази инфраструктура“, коментира Вълчо Чолаков. Областният управител на Бургас поясни, че трябва да бъде изграден общо 10 километра тръбопровод.

„Това, което знам от ВиК дружеството, е, че в момента се извършва ремонт на двете язовирни стени, както и ремонт на водовземните кули“, разкри Вълчо Чолаков и не скри, че проблем с водата има, но вече е започнало неговото решаване.

По думите му процедурите за избор на изпълнител ще се проведат бързо чрез пряко договаряне при облекчена процедура и заради това не се налага обявяване на бедствено положение.

Вълчо Чолаков е категоричен, че няма да има воден режим в Бургас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още