IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Проблемът с ниската заетост на хотелите остава

Летният сезон е добър, с по-високи приходи, отчете експертът

10:26 | 03.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Летният сезон е добър, с по-високи приходи, но остава проблемът с недостатъчния процент заетост на хотелите. Така коментира отминалия туристически сезон Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Драганов определи като спокоен отминалия летен сезон с много силни август и септември – 2,2 милиона са посещенията само през август. Като цяло добър сезон по параметъра брой туристи, обобщи експертът.

„Сезонът е добър, имаме по-високи приходи, но трябва да помислим дали трябва да храним гостите с чужди продукти. Туризмът трябва да създава работни места, да продава националния ни продукт", подчерта експертът. 

По думите му това, което притеснява хотелиерите, е все още недостатъчният процент заетост на хотелите. Средната заетост в София е 49 на сто. По морето имаме 30 на сто празни легла", добави Румен Драганов.

Основна причина според него е липсата на реклама за вътрешния туризъм.

Драганов подчерта, че има механизми, чрез които може да се увеличи заетостта в хотелите и рационални идеи, които могат да бъдат приложени на практика. Такава е идеята за ваучери за здравна превенция.

“Изтичат няколко милиона литра топла минерална вода, без да бъде ползвана от голяма част от българите. Кооперативи по места биха могли да използват минералните води за здраве, вместо те да отиват за пране на черги и килими. Става въпрос за 720 лв. годишно, 60 лв. Месечно", посочи той.

Относно презастрояването по морето Драганов отбеляза, че "стихийно чужденци строят мастодонти, изместват местното население. В Несебър, например, който е уникален, много от квартирите са празни именно по тази причина. Имаме сбъркана политика в туризма, посочи Румен Драганов.


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още