IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в Кодекса за корабоплаването въвеждат определение за сезонна работа

Нова визия може да върне корабите под български флаг, заяви к. д. п. Димитър Димитров

13:40 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Пламен Гутинов, агенция &quot;Черно море&quot;</em></p>

Снимка: Пламен Гутинов, агенция "Черно море"

Проект за промени в Кодекса на търговското корабоплаване (КТК) предвижда специални правила за екипажите и обслужващия персонал на корабите под българско знаме по вътрешните водни пътища. Въвеждат се и законови определения за „обслужващ персонал“ и „сезонна работа“.

Проектът е одобрен от правителството с цел да бъдат въведени в българското законодателство изисквания на евродиректива 112 от 2014 г., съобщи Агенция „Черно море“.

При професионалното обучение, както и при висшето образование по морските специалности, се въвеждат изисквания към съдържанието на учебните планове.

Облекчават се сделките за прехвърляне на собственост при серийно произведени плавателни съдове за спорт, туризъм и развлечения. 

„С конкретните изменения в КТК продължаваме дахармонизираме морското ни законодателство с европейското“, заяви к.д.п. Димитър Димитров, морски посланик на Международната морска организация (IMO) за България.

Той коментира, че е нужна е цялостна визия, която да подобри привлекателността на българското знаме и да стимулира корабособствениците да регистрират корабите си под български флаг. По неговите думи в последните години корабите под български флаг се броят на пръстите на двете ръце. Експертът настоява и за разделяне на нормативната база за речното и морското корабоплаване.

Председателят на УС на Асоциацията на българските капитани к.д.п. Иван Цонев също смята, че има нужда от законови промени. Той заяви, че основните принципи за обучение, квалификация и сертифициране на моряците, които сега са залегнали в Наредба 6, ще бъдат включени като отделна глава в КТК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още