IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кораби ще унищожават с UV лъчи чужди морски видове в баластните води

Инженери и корабособственици в България трябва да се справят с ново предизвикателство

12:37 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инженери и корабособственици в България трябва да се справят с ново предизвикателство, което въвежда Международната конвенция за контрол на корабните баластни води, съобщи БНР. 

Според капитан Живко Петров, изпълнителен директор на "Морска администрация", заради агресивни морски видове, които се пренасят чрез баластните води, всички кораби трябва да имат система за унищожаване на микроорганизми с ултравиолетови лъчи.

За един кораб 3 хил. - 5 хил. т изискването не е чак такъв проблем, но ако корабът е голям, например танкери по 100 хил. тона, които имат по 20 - 30 хил. тона баласт, това означава, че системата трябва да бъде много мощна. Агрегат за захранването й ще трябва да се монтира допълнително, което означава, че трябва корабът да излезе на ремонт.

Освен това по света няма произведено такова голямо количество системи за унищожаване за третиране на баласта на големите кораби, обясни той проблемите, които предстои да бъдат решени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още