IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът в Черно море ще бъде силно засегнат от климатичните промени

Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск, според нов доклад на WWF

13:20 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати на дива природа като Амазонка, Арктика и Галапагос, но и в Европа - в Средиземноморието и в Черноморския басейн, може да изчезнат до края на века, заради изменението на климата. 

Дори ако се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурата под 2°C, тези места могат да загубят 25% от видовете си. Това показват данните от ново проучване на Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), Университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF, съобщи природозащитната организация.

Публикувано вчера в списание Climatic Change преди инициативата Часът на Земята, проучването изследва въздействието на изменението на климата върху близо 80 хил. растителни и животински видове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни райони в света.

Докладът установява, че 30% от средиземноморските видове като морски костенурки и риба тон са изложени на риск от изчезване, дори ако поддържаме глобалното затопляне до 2°C. А ако не положим усилия за ограничаване на температурите, 50% от видовете ще бъдат заплашени.

Редица видове в Черно море са заплашени, иглолистните гори в България съхнат, комбинацията от масов туризъм и климатични промени в защитените територии с крехък природен баланс ускоряват бързата загуба на биоразнообразие - например Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с лош консервационен статус, коментира  Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

WWF кани приятели и поддържници да се присъединят към традиционното отбелязване на Часа на Земята пред Народния театър в София, на 24 март, от 20,30 до 21,30 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още