IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Портних: Ще има съдебен иск заради скъсания водопровод

Ремонтът на тръбата ще приключи до месец - месец и половина, коментира кметът на Варна

10:36 | 21.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Варна ще заведе съдебен иск заради скъсания водопровод и изливането на фекални води във Варненския залив, обяви пред БНТ кметът на града Иван Портних.

Той допълни, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е отпуснало средствата, необходими за аварийния ремонт.

Изграждането на водопровода е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор, коментира Портних. Съоръжението е пуснато в експлоатация през 2011 г., като е било в гаранция до края на миналата година. Започнала е и проверка от страна Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Портних обясни, че южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото. Има предположения, че това не е направено от изпълнителя, но това ще го установят органите, които правят проверката, уточни кметът.

Припомняме, че за замърсяване на морето край Варна сигнализираха потребители в социалните мрежи, които от месеци разпространяват снимки на водата в залива. Преди дни изплува и мъртва риба във Варненското езеро.

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец - месец и половина. Има готовност и за работа през нощта, увери кметът.

По думите му има много спекулации по темата, но в годините са правени много инвестиции по отношение опазването водите на Черноморието. Той даде за пример ремонта на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ - всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтни заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото, не е морето - трябва да е ясно", каза Иван Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка на водите, които се вливат в езерото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Защо ВЪОБЩЕ се допусна да плуват фекалии?Защо се допусна два пъти да се издъни овалното (не кръгово) движение в центъра на Варна? За него е платено 70 милиона подумите на премиера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още