IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани настояват за изграждането на втори Аспарухов мост

Едно от основните искания на хората е строителството на съоръжението да завърши до 2030 г.

10:23 | 26.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Граждани на Варна, сдружения и местни фондации подготвят петиция за втори Аспарухов мост.

Хората имат две основни искания - строителството на съоръжението да завърши до 2030 г., а средствата за изграждането да бъдат заложени в националния бюджет или чрез европейско финансиране не по-късно от следващата година, съобщава БНТ. 

Според инж. Дойчин Ников от инициативния комитет за строителството на втори възлов мост във Варна вече има съставени три проекта, както и анализ за необходимостта от това съоръжение.

По думите му е уведомен и кметът на Вара, както и Общинският съвет, Министерският съвет. Отговор обаче няма вече втори месец.

Засега няма конкретна цена, като според различни изчисления в зависимост от височината тя ще варира.

При височина 43 м. стойността на проекта би била 350-360 млн. евро. При височина 58 м, която е необходима за достъп на големи контейнеровози, стойността нараства до 560-680 млн. евро, коментира инж. Ников.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Ама как 580 милиона евро... то БВП на България е 50 милиона евро, цялата държава трябва да този мост да работи и без да има изградена АМ Черно Море как ще се изплаща този мост ? На големите кораби не им трябва само висок мост за да минават, трябва им и дълбока вода а варненското пристанище е 11.5 метра дълбоко, а трябва да е 20 за да има полза от толкова висок мост. Та излиза че ще дадем милиард за да не опират корабите отгоре само за да се сетим след това че те пък отдолу ще опират, звучи като виц нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още