IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекцията в Бургас наложи глоби на "Лукойл Нефтохим" и "Кроношпан"

В предприятията имаше извънредни проверки след десетки сигнали от граждани за неприятна миризма

19:54 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: община Бургас</em></p>

Снимка: община Бургас

Заводите на "Лукойл Нефтохим" и "Кроношпан" в Бургас ще бъдат глобени от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ), съобщи БТА. Глобите са съответно 100 хил. и 40 хил. лева.

Извънредни проверки бяха предприети след десетки сигнали от граждани за задушлива и неприятна миризма в целия град през последните два месеца.

Старите утайници на нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим" са причина за тежката задушлива миризма. В тях има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от големия пожар в завода преди 30 години.

Утайниците се наричат още окислителни езера и съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна собственост, каза на пресконференция директорът на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова.

Това, което се е случвало там през 60-те години на миналия век, е доста сериозно. Нанесена е огромна щета, която трябва да се заличи, а до 2020 г. окислителните езера трябва да се рекултивират, заяви заместник-кметът с ресор екология Руска Бояджиева. 

Атанасова уточни, че имало превишения на бензен от измерванията, но те били моментни. На завода са извършени пет проверки.

Заводът "Лукойл Нефтохим" ще бъде глобен със 100 хил. лева заради това, че не са предоставени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за идентифицирането на миризмите, съобщи Атанасова.

Причина миризмата да се усеща във въздуха са ниските температури, както и технологията за рекултивация на езерата, при която се използва нагряване на нефтените отпадъци.

Заводът за производство и преработка на дървесина "Кроношпан" в морския град също ще бъде глобен. Санкцията от 40 хил. лева се налага за нарушаване на комплексното разрешително, съобщиха от екоинспекцията.

През последния месец в завода са извършени 17 проверки.

Община Бургас настоява "Лукойл Нефтохим" и "Кроношпан" да инвестират в закупуването на комплексна станция, която да бъде монтирана в жилищния комплекс "Славейков", за да измерва в реално време качеството на въздуха.

Най-много сигнали за задушлива миризма са подавани от жители на комплексите "Славейков" и "Изгрев", които са разположени най-близо до двата големи завода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още