IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта на България е до 2040 г. да оползотворява 65% от отпадъците

Кръговата икономика ще допринесе за откриването на милиони работни места

15:59 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта на България е до 2040 година да има 65% оползотворяване на битовите отпадъци. Това каза днес във Варна зам. министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, която участва във форум за кръговата икономика като приоритет в следващия програмен период на ЕС. Според нея това е постижима цел, предаде БТА.

България е една от страните, които работи и до голяма степен се справя успешно с устойчивото управление на отпадъците, каза още тя. Николова обясни, че по различните потоци страната ни има различни успехи. 

При отделното събиране, рециклиране и оползотворяване на потоците от електронно и електрическо оборудване, от акумулаторни батерии България е водеща в европейски мащаб, но има сфери, в които е във втората половина на класацията, посочи зам.министърът. Една от тези сфери е оползотворяването, рециклирането и повторната употреба на битовите отпадъци.

В отговор на въпрос правени ли са разчети какви са ползите от кръговата икономика, освен екологичните, зам.-министърът обясни, че окрупнените цифри в европейски мащаб сочат, че това ще доведе до разкриване на 1 милион нови работни места годишно, които да бъдат ангажирани в нея.

Освен това печалбата от кръговата икономика е милиони евро. Ползата е не само в печалбата на бизнеса, но и от спестяването на природни ресурси.

Във форума участва и Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още