IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в края на класацията по консумация на риба в Европа

Експерт препоръчва целенасочена рекламна политика, която да засили търсенето на риба

10:22 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти, а страната ни е в края на класацията по потребление на риба в Европа. За съжаление, трудно се променя манталитетът на българина, а през последните една-две години нивата на потребление и консумация на риба у нас паднаха надолу. Това каза за БТА д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България.

По думите му нужна е масирана и целенасочена рекламна политика, която да засили търсенето на риба, да я промотира като качествен и полезен продукт, който подобрява здравето и води към дълголетие.

Може би се наблюдава леко завръщане на трапезата на българина на шарановите видове, за сметка на сьомговите и пастървовите. В момента най-търсени са шараните с тегло от 2,5 до 3 килограма, каза специалистът. 

За предстоящия Никулден на пазарите и магазините в Бургас основно се продава шаран и толстолоб, в по-малки количества от екзотичните риби - амур, сом, щука. Търговците твърдят, че няма увеличение на цените за Никулден, и рибата струва толкова пари, колкото сме давали за нея и досега.
Репортерска проверка на БТА установи, че шаранът в морския град "държи" цена от 6 лева за килограм, десет лева пък струва нарязан на шайби на рибната борса "Краснодар".

Вече трудно би могло да се намери пресен чернокоп и паламуд заради това, че сезонността им отмина, казват търговците. Замразеният паламуд също струва десетачка. Толстолобът се търгува за 4 лева, таранката за 3,50 лв килограма.

В сравнение с предишни години, тази година намалява количеството на незаконно уловената риба и на нерегистрираните стопанства. Проверките са повече от преди, а нарушенията значително по-малко, което се дължи както на множеството промени в нормативната уредба, така и на по-активната и ефективна работа на инспекторите, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов.

Той съобщи, че проверките на магазини, тържища, борси, пазари, в рибовъдни стопанства, във вътрешните водоеми, както и на превоза на риба ще продължат в цялата страна и след Никулден. В рамките на четири дни са извършени 53 проверки, съставени са 4 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите и са предприети действия, съгласно закона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още