IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите и бизнесът познават добре концепцията за "умните градове"

Свидетелство за това са редицата реализирани проекти и у нас, твърди Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ във Vivacom

21:46 | 07.06.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Централната и местната власт, както и представителите на бизнеса, са детайлно запознати с възможностите на системите за създаване на т.нар. „умни градове“, коментира пред Investor.bg Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ във Vivacom.

По думите му доказателство за това са множеството реализирани високотехнологични и иновативни проекти в областта на интегрираните системи за управление на транспортните системи в градовете, системите за управление на морския и речния трафик, системите за наблюдение на околната среда, както и реализираните проекти в различни български градове в областта на електронното местно управление. Не на последно място стоят и проектите в сферата на сигурността и превенцията на престъпления, допълни той.

„Опитът ни показва, че новите технологии намират все по-широки възможности за приложение в урбанизираната среда. На тях се разчита много да дадат още по-мощен тласък на общественото, икономическото и социалното развитие, както и на производителността на труда, ефективността на индустрията и създаването на заетост и благосъстояние, отколкото интернет даде на човечеството в края на XX век“, коментира експертът.

Гечев смята, че понятието "умни градове" съчетава в себе си множество технологии и аналитични софтуерни системи, които наблюдават и управляват различни процеси от обществения и икономическия живот в градовете.

Но същевременно има и предизвикателства от различен характер, които стоят пред тези нови технологии.

„Те са свързани преди всичко с правилното дефиниране на областите на внедряване, избор на правилните методи за наблюдение, контрол и управление на всички тези процеси, интегрирането на отделните секторни системи в единен глобален механизъм и разбира се, не на последно място, методите и източниците за финансиране на проекти от подобен характер, изискващи дълги периоди на възвръщаемост на направените инвестиции, както и висок дял на собствено финансиране“, допълва Гечев.

Какви биха били ползите от всичко това – до голяма степен ще се отрази добре на транспорта в градовете, смята експертът. Според него правилното управление на потоците от транспортни средства дава възможност за равномерно натоварване на транспортните артерии. Това би довело до избягването на задръстванията, намаляването на произшествията на пътя, приоритет на транспортните средства със специален режим на движение и други.

„Всичко това води до спестяване на време за път, намаляване на емисиите от изгорели газове, намаляване на загубите от катастрофи, ускоряване на трансферите на хора и стоки. По този начин такива системи рефлектират върху оптимизиране на разходите, но може да се разглеждат и като възможност за директно генериране на приходи. Пример за това са електронните билетни системи, както и системите за заплащане на пътни ТОЛ такси и електронна винетка“, коментира още Гечев.

В по-широк аспект ще има косвени ползи в екологичен план например и възможността на умните системи да решават сами задачи в сферата на охраната, сигурността и превенцията на престъпления.

„Разсъждавайки в тази посока, не бива да забравяме и възможностите, които дигиталните системи предоставят на централната и местната власт за контрол на фискалните системи, както и за мониторинг на начина, по който се изразходват обществените средства, така че категорично да, ползите са както в сферата на оптимизиране на разходите, така и в намирането на множество полета за генериране на нови приходи и контрол върху начина на събиране на текущите“, допълни експертът от Vivacom.

Повече за интернет на нещата и ролята на бизнеса в него можете да научите по време на Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“, който ще се проведе на 8 юни в хотел Radisson.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още