IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемаческият дух - функция на много характеристики

Според участниците в Клуб Инвестор „Предприемачество“ някои от водещите предприемачи през последните години са Стив Джобс и Илон Мъск

17:05 | 19.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Предприемаческият дух е функция на много характеристики, изграждащи характера – някои от тях вродени, други са плод на натрупването на определен житейски опит. И все пак – вродените талант и качества допринасят само за 1% от успеха, а останалите 99% са упорита работа и непрекъснатото им развитие. От тази гледна точка за развитието на тези таланти е важна и средата, в която те израстват, както и контактът и вдъхновението от другите предприемачи, с които се срещаме. Нужна е дисциплина, упорита работа и фокус, но и любов и посветеност към начинанието. А доза късмет също никога не е излишна.

Това са елементите, които според участниците в Клуб Инвестор „Предприемачество“ са най-съществените за развитието на успешен предприемачески дух.

Или, както казва Стойне Василев, основател на Smartmoney.bg, "добре е да имаш вродени качества на предприемач, но основното са упоритата работа и трупането на нови знания и умения. Как да изградим собствен бизнес може да се научи, както и всичко останало“.

По отношение на иновациите и в какви сфери могат да се реализират те най-лесно Алек Кембъл, директор на пространството за съвместна работа „Aspire”, казва, че иновацията е начин на мислене. „Тя е процес на промяна, на разбиране, че всяко нещо подлежи на подобрение или може да се направи по различен начин“.

Според други участници в събитието иновациите са плод на нов поглед върху всичко – и върху проблема, и върху неговото решение. Те са нова, нестандартна и успешна комбинация от вече съществуващи, но до момента разделени продукти или услуги, които не са ограничени от една или друга сфера.

Стойне Василев допълва, че иновацията добавя стойност за компанията. „Нуждата от иновации е продиктувана от фактори като финансов натиск за намаляване на разходите, увеличаващата се конкуренция, по-кратък жизнен цикъл на продуктите, демографски промени и увеличаващи се потребителски очаквания“. За да се създаде една иновация обаче трябва да има и свободно движение на идеи в компаниите и те трябва да не се отхвърлят на ниско организационно ниво, а за примери в това отношение служат компании като Tesla Motors, Salesforce, Google и Facebook.

Интересен факт е, че най-големите пречки като предприемачи за участниците са били различни, както и начинът за решаването им. За Георги Костов, основател на Gombashop, например, това е бил опитът или „по-скоро липсата на такъв“ при вземането на едно или друго решение. За него това е „процес, който в много случаи не може да бъде прескочен“, а правилният mind-set предполага „фокусиране върху идеята за успех и желанието за съзидание и довеждането на започнатото докрай“.

Други пречки, които срещат предприемачите в България често са свързани с бюрокрацията и цялостната липса на съвместна работна култура, както и с липсата на нов пазар, който дотогава не е съществувал или е бил все още в зародиш. Пример за това е пазарът за независими финансови консултации и обученията по лични финанси, да управляващ добре парите си и да ги накараш да работят за теб, което все още донякъде е неосъзната потребност.

За участниците в събитието имена като Стив Джобс, Илон Мъск, Ричард Брансън са сред най-успешните предприемачи в света през последните години. И тримата преобразяват индустриите, в които правят бизнес, потвърждавайки позицията на Георги Костов, че „успешният предприемач е този, който е успял да направи значима промяна,която подобрява живота на хората и която води след себе си още промени“. 

А според д-р Надежда Савова-Григорова, основател на Мрежата "Хлебна къща",  добрият предприемач е този, който е оставил след себе си не милиони в пари, , в добри спомени и любов към него.

И накрая ще откраднем думите на Стойне Василев, който казва: „В България също има добри предприемачи, но все още няма такъв от световна величина. Това може да си ти. Ела на Клуб Инвестор на 27 септември, за да разбереш как да превърнеш страстта си в бизнес“. 

Клуб Investor "Дискусия за успешни предприемачи" ще се проведе на 27 септември от 16 часа в бизнес център Capital Fort в София.

Клуб Investor.bg се провежда с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Optimystica и Американски университет в България. Институционални партньор на Клуб Investor.bg са Елана Финансов Холдинг и Smartmoney.bg.
 
За актуална информация за предстоящата дискусия следете тук.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още