IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ: Нови преразпределения в програмата за селските райони не се предвиждат

Консултанти определят агропрограмата като най-добре работещата в сравнение с оперативните програми

09:01 | 10.03.12 г.
<p>
	Кристина Цветанска &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: Investor.bg</p>

Кристина Цветанска                     Снимка: Investor.bg

В оставащата година и седем месеца до края на първия програмен период не е желателно да се правят повече изменения (нотификации) в програмата за селските райони и ние не смятаме да го правим, докато не проработят последните две нотификации, при които прехвърлихме средства към инвестиционни дейности с голям интерес.

Това обясни зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова в отговор на въпрос на представители на консултантския бизнес, участващи в дискусията за агросектора и еврофинансирането, организирана от Клуб Investor в началото на седмицата.

От името на колегите си от Българската асоциация на консултантите по европейските програми Кристина Цветанска попита дали е възможно след седмата нотификация на програмата за селските райони, чието одобрение от Европейската комисия се очаква през есента на тази година, да се направи още едно прехвърляне на средства от слабоусвояемите мерки към тези с висок интерес.

Заместник-министър Боянова припомни, че европейските субсидии неслучайно се дават за различни подсектори от селското стопанство, така че подкрепата да се дава не само за земеделска техника, а също модернизация на животновъдството и овощарството, например, където до момента са навлезли малко инвестиции.

„Не даваме добър сигнал към Европейската комисия, ако се отказваме от един вид субсидии под предлог, че няма интерес. Защо другите държави усвояват парите в подкрепа на организациите на производителите, а ние не можем“, риторично попита Боянова.

Тя припомни, че вътрешно преструктуриране на програмата е възможно в средата на 2013 г., когато всяка държава-членка прави така нареченото наддоговориране на средствата. „Ако дотогава докажем, че имаме добро усвояване на програмата и в същото време поради изчерпване на ресурса по някои мерки се натрупват нереализирани проекти, тогава може да преговаряме отново с ЕК“, обясни още зам. министър Боянова.

Като направи сравнение с останалите оперативни програми и програмата за селските райони, Кристина Цветанска обясни, че въпреки проблемите от първите три години на прилагането й, в момента тя е най-добре работещата програма. Пример за това са облекчените административни процедури, въведени през последните две години. 

Още моменти от дискусията може да видите във видеото.


 

Клуб Investor.bg „Агробизнесът и еврофинансирането“ се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
и Евро Ферт АД

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още