IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петров: Сдруженията на фермери отварят достъпа към пазари на други държави

Земеделци от Сливенско изнасят 70% от продукцията си в Европа

09:30 | 07.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обединените в сдружения производители на плодове и зеленчуци имат много по-голям шанс за достъп до чужди пазари. Това коментира пред Investor.bg Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“. Той е един от лекторите на дискусията, организирана от Клуб Инвестор на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София. Темата на форума е „Конкурентно ли е българското земеделие?“.

Той посочи, че членовете на сдружението, които предлагат заедно продукцията си, успяват да изнасят около 70% от произведените праскови във Виена и Варшава, а преди руското ембарго и в Санкт Петербург и Москва, както и череши в Букурещ. 

Коста Петров коментира, че организацията е създадена през 2005 г. и по-късно  е призната официално от агроминистерството. За целите на сдружаването фермерите са ползвали средства от предприсъединителна програма. В Гърция осъществили контакти с обединени в кооперативи земеделски производители и ползвали техния опит.

Междувременно започнали да ползват логистичен център с хладилна база в Сливенско, изграден по българо-германски проект. Там плодовете се сортират и пакетират.

Първоначално в организацията членували 24 фермери, а сега са 47. Заедно малките и средни земеделци си реализират продукцията, обясни Коста Петров.

Той смята, че като цяло българинът е скептичен към идеята за кооперативи и това се дължи и на слабата подкрепа от страна на държавата и старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2014. По новата програма с период на действие 2014 – 2020 г. стопаните очакват по-сериозна подкрепа за сдруженията на производители.

„Досега основно зърнопроизводители усвояваха субсидиите за обработваема земя и техника“, заяви производителят.

Въпреки масирания внос на плодове, включително и праскови от Гърция, българските производители от сдружението изнасят и там, колкото и да е парадоксално, допълва той.

Като цяло по думите на Коста Петров един от най-сериозните проблеми на бранша е нелоялната конкуренция от страна на сивия сектор. Производителите, които си спестяват плащането на данъци, успяват да предложат продукцията си по-евтино, обясни председателят на сдружение „Българска праскова“.

По думите му друг проблем на фермерите е технологичното изоставане спрямо производителите в Европа и слабия сортов състав.

Преди дни пред телевизия Bulgaria ON AIR министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че в сектор плодове и зеленчуци работят около 9 хил. земеделци, от които едва 0,3% са организирани в 14 признати организации на производители.

***

Клуб Инвестор се провежда със съдействието на Българо-американска кредитна банка.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Елана Финансов Холдинг, Асоциация на земеделските производители в България, Българска Фондова Борса, Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още