IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативността и оценката на риска са ключови за успешните предприемачи

Зад крайния успех седи не просто самата иновация, а начинът, по който е изпълнена, твърди съоснователят на Доместина Владислав Симов

14:04 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Креативността, иновативността и нестандартно мислене са най-ценните умения и качества, които трябва да притежава успешният предприемач, смятат близо 92% от участниците в анкетата на Клуб Investor. 

Но какво представляват иновативността и иновациите? 

„Буквално всичко, което подобрява процесите. Иновацията може да има оперативно или техническо изражение. Иновацията сама по себе си не означава кой знае колко. Обикновено решаването на някакъв основен проблем на обществото или групи от него изисква много повече от презентирането на нова идея. На фона на всички решения, които предприемачите са налагали в годините, най-ясно контрастират тези, които са били нестандартни за времето си, но зад крайния успех и на едните и на другите стои не толкова иновацията, а начинът, по който тя е изпълнена“, коментира за Investor.bg съоснователят на онлайн платформата „Доместина” Владислав Симов.

Резултатите от анкетата ще бъдат коментирани от участниците в предстоящото събитие „Дискусии за успешни предприемачи“ на 27 септември. 

Друго, изключително важно според 85% от анкетираните, качество е готовността за поемане и оценка на риска. Третото по важност качество за успешния предприемач са отличните умения за продажба и грижата за клиента, смятат участниците в проучването.

Дигиталната стратегия за развитието на бизнеса, както и добрите търговски умения на предприемача имат силно влияние върху крайния успех, но не са от решаващо значние, сочи анкетата на Клуб Investor.

Друго условие, което има пряка връзка с понятието „успешен предприемач“, но също не е задължително условие, са изявените лидерските качества. 

На въпроса „Кои са най-важните фактори за устойчивост на бизнеса?“ почти равен брой гласове получават успешните стратегии за увеличаване на продажбите (91,80%) и управлението на компанията и растежа (90,98%).

Най-често срещаният профил сред анкетираните е именно предприемач или собственик на фирма (35%) от мъжки пол (63%) на възраст между 31 и 40 години (30%).

Симов дава и примери за много успешни за него българи предприемачи. По думите му в българската история има толкова впечатляващи истории, толкова невероятни постижения, че "определено бих ги сложил редом до популярните днес предприемачи от Силициевата долина. Откровено бях изненадан да науча, че първите купета за Форд Т са били произвеждани от Мито Орозов от Русе. Лично Хенри Форд се е договарял с него. Огромно впечатление прави и историята на Братята Христо и Евлоги Георгиеви - дарението им за Софийски университет е най-голямото дарение в сферата на образованието за всички времена, днес се изчислява на приблизително 710 млн. долара. Впечатляващо, нали? А кои ли щяха да са героите ни, ако историята ни се беше развила по-различно“, пита реторично Симов.

Investor.bg награждава петима свои читатели, участвали в анкетата, с безплатен пропуск за дискусията. 

Печелившите участници са с мейли, започващи с както следва:

changov.colway@... ivanka_mon@..., hristo@..., igyoshev@... и mdt61@...

Клуб Investor "Дискусия за успешни предприемачи" ще се проведе на 27 септември от 16 часа в бизнес център Capital Fort в София.

Клуб Investor.bg се провежда с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Optimystica и Американски университет в България. Институционални партньор на Клуб Investor.bg са Елана Финансов Холдинг и Smartmoney.bg.
 
За актуална информация за предстоящата дискусия следете тук.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още