IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Малчев: Интернет на нещата ще доведе до големи промени в маркетинга

Той ще даде нови възможности на компаниите да донесат допълнителна стойност на своите потребители

08:44 | 08.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интернет на нещата ще доведе до големи промени в маркетинга, а най-значителните от тях ще са свързани със стотиците дигитални взаимодействия, които потребителите осъществяват ежедневно. Това заяви пред Investor.bg Георги Малчев, управляващ съдружник в xplora.bg.

По думите му генералната промяна се крие във възможността целият маркетинг на компаниите да отчита сигналите от тези взаимодействия и почти в реално време да се коригира, независимо дали става дума за големи промени или за леки корекции.

„Интернет на нещата ще даде още възможности за компаниите да добавят стойност за потребителите си, както и да извличат уникална информация за тяхното поведение. А това е в основата на развитието на уникално конкурентно предимство и на истинска лоялност в потребителите", коментира още Малчев.

Според експерта хората никога досега не са ползвали толкова много технологични устройства и не са създавали толкова много дигитална информация, която на практика да може да се използва.

"Интернет на нещата е като силата на мобилния телефон, но още по-контекстуална... Защо толкова бързо се наложиха смарт телефоните - защото дават възможност за изцяло нова потребителска стойност, от която никой не би се отказал, ако може да си я позволи като цена, има нужните умения да ги ползва, и има време", посочи Георги Малчев.

Експертът смята, че силата на интернет на нещата се крие в интегрирането на допълнителни сензори и устройства, така че да се надгражда, а потребителите да извличат полза. Но и именно тук е голямото предизвикателство според Малчев - интернет на нещата все още е нишова област, заради недостатъчната стойност, която се дава, високата цена за придобиване, настройване или управление, или времето, което се изисква.

"Дали интернет на нещата навлиза все по-бързо - определено. И ще навлиза все повече с "демократизирането" на устройствата и леснотата да бъдат ползвани", допълни експертът.

По думите му като цяло интернет на нещата ще донесе нови възможности на бизнеса от гледна точка на големите обеми информация, до която те ще имат достъп.

Според Малчев в момента при правилния подход може да се тества концепция, услуга, послание, при минимални разходи на конкретни аудитории. Може да се работи с множество микроаудитории, които са оставили дигиталните следи, и да има много конкретни цели за аудиториите.

Георги Малчев е един от участниците в Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“, който ще се проведе на 8 юни в хотел Radisson.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 39 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
Интернет на нещата ще даде още възможности за компаниите да добавят стойност за потребителите си, както и да извличат уникална информация за тяхното поведение. А това е в основата на развитието на уникално конкурентно предимство и на истинска лоялност в потребителите"Несвързани и хаотични твърдения без връзка помежду си. Т.нар.'интернет на нещата" е възможността на потребителите да управляват домашни електроуреди от разстояние, използвайки интернет. Извиличането на информация от процеса на комуникация с тези устройства може да увеличи добавената стойност за компанията, примерно чрез продажба на потребителските данни от комуникацията на трети лица, но в никакъв случай шпионирането на потребителските комуникации не създават добавена стойност за потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още