Да неутрализираш парализата с виртуална реалност

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да неутрализираш парализата с виртуална реалност

31.05.2017 08:25

Преди по-малко от три години парализирани от кръста надолу пациенти частично успяват да възвърнат контрола си върху долните си крайници след тренировки, свързани с използване на мозъчно-машинен интерфейс. Това сочат резултатите от изследване, обхванало 8 пациенти, които били парализирани, след като получили увреждане на гръбначния мозък, разказа по време на дебат на Клуб Investor.bg – Disruptive Technologies Георги Стоянов, съосновател и управител на VR Express.

Участниците в експеримента са привикнали да използват технологии, които превръщат мозъчната дейност в електрични сигнали, чрез които могат да се задвижват екзоскелети и роботизирани ръце и между януари и декември 2014 г. използвали сценарии от виртуалната реалност и били снабдени със сензори, които осигуряват обратна връзка с предишната им осезаемост.

Мозъкът на пациентите генерирал реалистично усещане, че краката им се движат. Така участниците имали чувството, че отново се движат. Така се оказва, че продължителните тренировки с мозъчно-машинен интерфейс отключвали частично неврологично възстановяване, а някои пациенти са възстановили контрола върху мускулите на крайниците си и а възвърнали усещанията си под нивото на увреждането на гръбначния мозък.

Още подобни примери от дискусията вижте във видеото:

гледано: 1909   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Генерален партньор на Клуб Investor.bg Disruptive Technologies e Vivacom. Събитието се провежда с подкрепата на iuvo Group, Allterco и Ontotext, част от Sirma Group. Институционални партньори: Индустриален Холдинг България, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Medical Dent, Green Life, БАИТ и БСК.

Рубрики
Kъм пълната версия