IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биопроизводители свободно ще продават продукцията си в САЩ от лятото

Пазарът на биопродукти в ЕС и САЩ се оценява на 40 млрд. евро

09:50 | 13.03.12 г.
<p>
	Производителите на мед първи реализираха успешно биопродуктите си в чужбина &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Производителите на мед първи реализираха успешно биопродуктите си в чужбина          Снимка: БТА

От първи юни тази година сертифицираните български биопроизводители ще могат да продават свободно продукцията си в САЩ, без да са необходими допълнителни разрешения от американските контролни служби.

Свободният достъп е валиден и за сертифицирани биопрозводители от САЩ, които искат да предлагат продукцията си в държавите от Европейския съюз.

Взаимните облекчения са въведени с подписаното търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, което осигурява свободен достъп на сертифицираните производители на биологична продукция, съобщиха от Европейската комисия.

Целта на споразумението да се насърчат производителите на екологично чиста продукция при реализацията на продукцията им.

Пазарът на биологични продукти в ЕС и САЩ се оценява на близо 40 милиарда евро и нараства с всяка изминала година, сочи статистиката. Неслучайно с новата си  обща селскостопанска политика Еврокомисията залага редица насърчения за прилагане на естествените практики в земеделието и животновъдството.

През последната година експертите от министерството на земеделието и фонд „Земеделие“ положиха огромни усилия в подкрепа на българските биопроизводители, които понесоха огромни поражения от неадекватното администриране, ориентирано към изплащането на европейските субсидии за сектора.

За първи път през миналата година агроекологичните плащания на фермерите бяха изплатени преди субисидите за останалите земеделски производители. Променя се и практиката за оценка и консултиране на фермери, които тепърва искат да се занимават с екологично производство.

За проблемите в подсектора, обсъждани на проведения от Клуб Investor.bg форум за агросктора и еврофинансирането, вижте в прикаченото видео.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още