IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихата война

Използват се не само танкове и ракети: в Украйна се води и цифрова война

07:41 | 01.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Шумната война започна през нощта на 24 февруари в 3,58 ч., войната на ракетите и снарядите. Мълчаливата война обаче продължава от дълго време. Поне от седмици. Някои твърдят: от години. От години се подозира, че руски държавни хакери са извършвали малки и големи кибероперации срещу цели в Украйна. След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и избухването на войната в Източна Украйна честотата на нападенията е необичайно висока.

Войниците на Путин на границата с Украйна бяха видими за целия свят на сателитни снимки и се твърди, че в края на краищата са наброявали почти 200 000 души. Но в същото време Москва извърши второ разполагане, което беше едва забележимо. Американският експерт по информационна сигурност Дмитрий Алперович предупреди в New York Times преди Коледа, че наблюдава „широкомащабна кампания“ срещу елементарни области на обществения живот в Украйна. Той попита какво би трябвало да е това, ако не „подготовка на бойното поле" от страна на Русия.

Той се оказа прав: Още през януари хакери превзеха уебсайтовете на държавните агенции в Украйна - почти 70 министерства и органи. В нощта на 13 срещу 14 януари обичайните потребителски интерфейси внезапно изчезнаха. В продължение на часове посетителите на сайтовете виждаха само черно и предупреждение със сивкави букви на украински, руски и полски език: „Украинци! Всички данни за вас са публикувани. Страхувайте се и очаквайте по-лошото“.

На 18 януари германският министър на външните работи Аналена Беербок предложи да изпрати екип от Германската федерална служба за информационна сигурност (BSI) в Киев. Според поверителен доклад на Министерството на вътрешните работи, получен от Süddeutschen Zeitung, той е предназначен за „съдебномедицински анализи за допълнително изясняване на инциденти". Предложение, което обаче първоначално не е прието. Междувременно Хърватия, Литва и Нидерландия изпратиха свои екипи.

Сега тези експерти трябва да защитават компютрите от името на ЕС и да разследват извършителите на атаките. И, разбира се, има заподозрян. От години особено силно се изявява руското военно разузнаване ГРУ, а именно специалните отдели 26165 и 74455. Западните разузнавателни служби ги смятат за виновни за хакерските колективи Fancy Bear и Sandworm. Агентите от страните от НАТО твърдят, че са сред най-добрите в света.

Те често са показвали на какво са способни. Например на 23 декември 2015 г., когато в Ивано-Франковска област, в Западна Украйна, далеч от руската граница, всичко потъмня. В разгара на зимата четвърт милион души внезапно остават без електричество. Около 17,30 ч. енергийната компания обяви, че смущенията „вероятно са причинени от външни лица". Според експерти това е първата успешна хакерска атака срещу жизненоважна инфраструктура.

Украйна, а също и САЩ, обвиниха групата Sandworm. Дигиталните войски на Путин са имали много заслуги и преди. Но всеки, който успее да наруши електроснабдяването, може да направи същото и с доставките на гориво, с влаковото движение, може да парализира цели държави. Цифровите следи са лесни за прикриване, а фалшивите следи – лесни за поставяне.

Няколко дни преди инвазията компаниите за IT сигурност съобщиха, че са открили на стотици компютри в Украйна т.нар. wiper програми, които са изтривали огромни количества данни. Възможно е това да е било подготвено още в края на декември. Според германските служби руската хакерска група Fancy Bear се е опитвала да проникне в украинските имейл акаунти „от ноември 2021 г.". Целта: обикновените граждани.

Бяха събудени спомените за най-фаталната кибератака, приписвана досега на Русия - софтуерния червей Notpetya. Той порази украинските системи през 2017 г., но се разпространи и парализира компютри в цял свят. Засегнати бяха и германски компании и дори руската газова компания „Газпром".

Малко преди физическото нахлуване в четвъртък киберзащитата в Киев алармира: започнала е серия от атаки. В сряда украинските уебсайтове не функционираха, като бяха засегнати външното министерство, министерството на финансите, националната банка, кабинетът и парламентът. В началото на четвъртък англоезичният новинарски портал Kiyv Post съобщи в Twitter, че уебсайтът му е бил подложен на „непрекъсната" атака от момента, в който е започнала инвазията в Украйна.

Машината за лъжи на Путин работи от дълго, дори в мирно време. В понеделник компанията за социални медии Meta съобщи, че е закрила мрежа от около 40 акаунта във Facebook и Instagram в Украйна и Русия, които са се опитвали да манипулират украинци. Фалшивите хора и сайтовете за фалшиви новини разпространяваха новини, че Украйна е „провалена държава", която Западът е изоставил.

Държавната телевизия Russia Today от години разпространява светогледа на Путин по целия свят на руски, немски, английски, арабски, испански и френски език. Главният редактор Маргарита Симонян веднъж каза, че тя води „информационна война" – „срещу целия западен свят". Тази информационна война винаги е имала за цел да подготви и физическа война, или още по-добре: да даде на Путин повод да я води.

Малко преди инвазията например в мрежата бяха разпространени снимки, които трябваше да са доказателство за нападение срещу военния началник в сепаратистката „република" Донецк. Колата му бе показана взривена. Но тя съвсем не е била негова, както бързо откриват експертите по „разузнаване от открити източници". Отломките са от вече разбит автомобил.

Особено абсурдно видео дойде и от Донецката народна република: Тъмно е, на заден план се виждат пламъци, отпред лежи мъж и крещи. В клипа се твърди, че току-що е загубил долната част на крака си в резултат на украински артилерийски удар. Но мъжът от видеото със сигурност не е загубил току-що долната част на крака си. На снимките няма кръв, а протеза, която предполагаемата жертва на предполагаемата украинска агресия отдавна носи на мястото на крака си.

Твърди се, че в деня на инвазията президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран от съветници за възможните реакции под формата на кибератаки. В края на краищата САЩ не са спали, докато Русия се е превърнала в основна хакерска сила. Според телевизионния канал NBC се говори за прекъсване на достъпа до интернет в Русия, за прекъсване на електроснабдяването или за това, че влаковете могат не само да бъдат спрени, но и дерайлирани, за да се прекъснат доставките за войските.

А германските среди за сигурност заявиха, че са изненадани от факта, че САЩ са представили на руснаците целия набор от възможни нива на цифрова ескалация. В други страни от НАТО се опасяват, че силната реакция на САЩ може да предизвика още по-силна реакция от страна на Русия - спирала на ескалация с неясен изход. Междувременно Белият дом отрече да са били обсъждани тези варианти.

В събота Украйна призова хакерите по света да създадат „IT армия". В канал на Telegram са изброени руски цели за кибератаки, включително „Газпром“ и „Лукойл“. В понеделник правителството в Киев беше още по-категорично - с призив за помощ в кибервойната. „Ако разполагате с информация за уязвимости в руската киберзащита (бъгове, задни вратички, идентификационни данни), моля, докладвайте за тях", написа държавната агенция за комуникации и защита на информацията в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мpъcните пyтлepacтчета нямат никакви скрупули. Но ще загубят, отново. Волята за свобода и подкрепата от белия свят смазва opките психически и физически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/loStJ7bkghg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Да, баснята на Крилов за Вълка и Агнето (информационната война от векове)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Не ми дреме за Путин, само знам че когато целенасочено ме хранят с едностранчива информация, иначе казано - пропаганда, значи не ми мислят доброто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Werter
преди 2 години
Аман от путински циклопи. Зомбирани от путинската пропаганда или ГРУ и Митрофанова им натиснаха копчето.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Пропуснал си повечето от най-интересните и смехотворни манипулации и дезинформации... Може би понеже са от другата страна и не ти плащат за тях? Каква доблестна, независима журналистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още